Wino musująceW
Wino musujące

Wino musujące – rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Dwutlenek wytwarza się w procesie fermentacji, w butelce bądź zbiorniku, lub jest sztucznie dodawany. Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan. Prawdopodobnie ich produkcję zapoczątkował Christopher Merret.

BurnarjW
Burnarj

Burnarj – hiszpańskie wino musujące wytwarzane z pomarańczy uprawianych w gminie Palma del Río, w dolinie Gwadalkiwir, w Andaluzji. Wino wytwarzane jest w ilości ok. 200 000 butelek rocznie.

Cava (wino)W
Cava (wino)

Cava – wino musujące produkowane w Hiszpanii z wykorzystaniem metody szampańskiej, jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Użycie nazwy nie jest zastrzeżone dla konkretnego regionu, jednak cava pochodzi i jest w 95% produkowana w Katalonii, w lekko pagórkowatym regionie Penedés w okolicach Barcelony.

Dom Pérignon (szampan)W
Dom Pérignon (szampan)

Dom Pérignon – szampan produkowany przez Moët et Chandon, nazwany na cześć Dom Pierre'a Pérignona, benedyktyna, intendenta w klasztorze Hautvillers, który wbrew niektórym opiniom nie wynalazł szampana, ale zrewolucjonizował sposób jego produkcji, zarówno na etapie zbierania gron, jak i winifikacji. Dom Pérignon jest produkowany od 1921 i był pierwszym powszechnie dostępnym szampanem kategorii cuvée de prestige. Jest szampanem typu vintage, co oznacza, że wszystkie winogrona użyte do produkcji pochodzą z tego samego rocznika. W przypadku słabych zbiorów rocznik nie trafia na rynek. Roczna sprzedaż sięga ok. 2 mln butelek. Oferowany jest również w wariancie rosé.

LambruscoW
Lambrusco

Lambrusco – włoskie wino produkowane z odmian winorośli właściwej z grupy 'Lambrusco'. Wina lambrusco są kojarzone z lekko musującymi (frizzante) czerwonymi winami z północy Włoch, choć ich gama jest znacznie szersza. Nazwa podlega chronionemu oznaczeniu geograficznemu i może być stosowana tylko przez winiarzy z Emilii-Romanii oraz z części Lombardii, przez co od 2013 winiarze z regionu Veneto i Piemontu utracili możliwość sprzedawania swoich win pod tą nazwą. Najpopularniejsze wino sprowadzane z Włoch w Stanach Zjednoczonych.

ProseccoW
Prosecco

Prosecco – włoskie białe lub różowe wino musujące (spumante), rzadziej lekko musujące (frizzante) lub stołowe. Zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne. Produkowane w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Popularność prosecco rozpoczęła się od produkowanego w XIX wieku Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene.

SzampanW
Szampan

Szampan – szczególny rodzaj wina musującego, powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji.