

Szkocka whisky – whisky wyprodukowana w Szkocji w sposób określony przez Scotch Whisky Regulations 2009.

Aberfeldy Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w mieście Aberfeldy w Szkocji. Zakład mieści się tam, gdzie spotykają się najwyższe góry Perthshire, najgłębsze loch i najdłuższe glen, a historycznie i geograficznie w 'sercu Szkocji'.
Aberlour – nazwa szkockiej single malt whisky i destylarni, w miejscowości Aberlour w regionie Strathspey, Speyside, w Szkocji. Zakład mieści się w widłach dwóch rzek - Lour River oraz Spey River niedaleko Ben Rinnes. Region Speyside jest najbardziej "płodnym" w Szkocji, jeśli chodzi o produkcję whisky, to tu znajduje się ponad połowa wszystkich szkockich gorzelni.
Ardbeg – destylarnia single malt whisky na szkockiej wyspie Islay. Znana z produkcji silnie torfowych whisky, co jest efektem wykorzystywania do ich produkcji słodu, który zawiera 55–60 ppm związków fenolowych nadających charakterystyczny smak i aromat.

Arran Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w mieście Lochranza w Szkocji. Jest jedyną gorzelnią na wyspie Arran. Założona w 1995 jest pierwszą legalną destylarnią na wyspie od ponad 150 lat. Na Arran były już wcześniej destylarnie – łącznie ok. 50, jednak większość z nich produkowała tylko na potrzeby innych lub działała nielegalnie. Woda czerpana jest z Loch na Davie.

Destylarnia Auchentoshan leży na północny zachód od Glasgow na przedmieściach Clydebank w hrabstwie Dumbartonshire w Szkocji. Założona w roku 1817 przez Johna Bullocha, początkowo nosiła nazwę Duntocher Distillery. Dopiero w roku 1970 po przejęciu zakładu przez nowego właściciela Eddiego Cairnsa zaczęła odnosić sukcesy rynkowe, jako pierwszy single malt z regionu Lowlands. W 1984 roku Auchentoshan zakupiła firma Stanley P. Morrison Co., później przekształcona w Morrison Bowmore Distillery. Auchentoshan jest pierwszym butelkowanym single maltem z regionu Lowlands.

Balblair – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w mieście Edderton, w granicach byłego hrabstwa Ross-shire w Szkocji. W języku gaelickim nazwa oznacza „pole bitwy” lub „miasteczko na równinie”. Obydwa tłumaczenia są prawidłowe i mają swoje uzasadnienie – odnoszą się zarówno w historii tego miejsca, jak i ukształtowania terenu wokół zakładu.

Ballantine's – marka szkockiej whisky typu blended, produkowana pierwotnie przez firmę George Ballantine & Son Ltd., która została założona w 1827 roku przez George’a Ballantine’a. W jej skład wchodzi ponad 40 rodzajów szkockich whisky słodowych i zbożowych z 4 regionów Szkocji: Speyside, Highlands, Islay oraz Lowlands. Ballantine’s dojrzewa wyłącznie w dębowych beczkach po burbonie.

Balvenie Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w mieście Dufftown w Szkocji, w rejonie Speyside.

Benromach Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w rejonie Speyside, w mieście Elgin w Szkocji. Zakład mieści się niedaleko Forres w hrabstwie Morayshire i zasilany jest źródlaną wodą z Chapelton Springs z Romach Hills.

Bruichladdich Distillery – destylarnia whisky na półwyspie Rhinns na szkockiej wyspie Islay.

Bunnahabhain – destylarnia szkockiej single malt whisky, mieszcząca się na wyspie Islay, na północnym zachodzie Hebrydów wewnętrznych, w małej wiosce Bunnahabhain w Szkocji.

Campbeltown Single Malts – single malt whisky, destylowane w rejonie Campbeltown, w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji. Niegdyś region ten przodował w produkcji whisky, skupiając w latach 1880-1920 32 producentów i roszcząc sobie tytuł "światowej stolicy whisky". Następnie cała branża w rejonie podupadła, głównie z powodu światowej zapaści ekonomicznej oraz pogarszającej się jakości samej whisky.

Caol Ila – destylarnia whisky niedaleko Port Askaig, na szkockiej wyspie Islay. Założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona. Ponieważ interes nie szedł za dobrze, w 1854 gorzelnia zmieniła właściciela. Przejął ją Norman Buchanan, właściciel Isle of Jura.

Chivas Regal – szkocka whisky, typu blended, produkowana przez Chivas Brothers, które jest częścią Pernod Ricard. W skład Chivas Regal wchodzi 40 rodzajów whisky słodowych i zbożowych, z których najmłodsza leżakuje minimum 12 lat.

Cragganmore Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się we wsi Ballindalloch, hrabstwie Banffshire w Szkocji. Rejon Speyside, w którym mieści się gorzelnia, to miejsce, w którym skupionych jest najwięcej producentów whisky.

Dalmore – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w mieście Alness w Szkocji, niedaleko Inverness w rejonie Highlands.

Deanston – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w miejscowości Deanston, w hrabstwie Stirling, w Szkocji. Jest jedną z młodszych szkockich destylarni.

Destylarnia Bowmore – destylarnia produkująca single malt whisky na wyspie Islay w Szkocji.

Edradour – destylarnia Highland single malt whisky, działająca w miejscowości Pitlochry w hrabstwie Perthshire, w Szkocji. Gorzelnia jest najmniejszą destylarnią w Szkocji.

Glen Garioch – najbardziej wysunięta na wschód destylarnia Szkocji. Została wybudowana przez Thomasa Simpsona w 1785 w miejscowości Old Meldrum koło Aberdeen. W roku 1968 destylarnia została zamknięta, powodem tego było wysychanie studni, z których zakład pobierał wodę do produkcji.

Glen Grant – destylarnia produkująca szkocką single malt whisky. Znajduje się w miejscowości Rothes, hrabstwie Morayshire w Szkocji; w regionie Speyside. Założona została w 1840 roku przez braci Johna i Jamesa Grantów.

Glen Scotia Distillery – producent szkockiej single malt whisky, znajdujący się w rejonie Campbeltown na krańcach półwyspu Kintyre w Szkocji. Jest jednym z dwóch ostatnich ocalałych producentów w tym, niegdyś świetnie prosperującym, rejonie.

Glenfarclas – single malt whisky, produkowana w destylarni Glenfarclas w Ballindalloch, w rejonie Speyside w Szkocji. Region ten jest najbardziej "płodnym" w Szkocji, jeśli chodzi o produkcję whisky, to tu znajduje się ponad połowa wszystkich szkockich gorzelni.

Glenfiddich – szkocka single malt whisky, destylowana i butelkowana przez William Grant & Sons, w destylarni Glenfiddich, w miejscowości Dufftown w Szkocji.

Glenflagler – destylarnia single malt whisky, obecnie niedziałająca, znajdująca się w mieście Airdrie w Szkocji. Założona została w roku 1964.
Glengoyne Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się na wzgórzu Dumgoyne, na południowo-zachodnim krańcu rejonu Highland, niedaleko miejscowości Strathblane w Szkocji. Mieści się niedaleko małego potoku wpływającego do pobliskiego jeziora Loch Lomond, na północ od Glasgow. Nazwa Glengoyne pochodzi od 'Glenguin' lub 'Glen of the Wild Geese'.

Glenkinchie – destylarnia single malt whisky, mieszcząca się niedaleko Edynburga w Szkocji. Produkowany tutaj trunek jest jedną z trzech pozostałych, wciąż produkowanych Lowland whisky.
The Glenlivet – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w miejscowości Drumin w Szkocji. Jest najstarszą legalnie działającą destylarnią w rejonie Speyside. Marka The Glenlivet, znana jako The single malt that started it all, jest najlepiej sprzedającą się whisky słodową w USA, oraz nr 2 wśród szkockich whisky single malt na świecie.

Glenmorangie – destylarnia whisky w miejscowości Tain położonej w regionie Highland w północnej Szkocji. Stworzyła ona najlepiej sprzedającą się dziś w Szkocji single malt whisky, jedną z najbardziej znanych i cenionych marek tego napoju, o tej samej zresztą nazwie, na świecie.

The Glenrothes – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w miejscowości Rothes w Szkocji, w rejonie Speyside. Trunek z tej destylarnii używany jest do wyrobu whisky mieszanej, m.in. Cutty Sark i The Famous Grouse. Destylarnia należy do Edrington Group.

Grant's – szkocka whisky typu blended, wytwarzana i butelkowana przez przedsiębiorstwo William Grant's & Sons.

Hazelburn Distillery – destylarnia single malt whisky, obecnie niedziałająca, znajdująca się w mieście Campbeltown w Szkocji. Założona w 1796, aktywna była w latach 1825 - 1925. W 1886 zatrudniała 22 pracowników i produkowała 192,000 galonów whisky rocznie, co czyniło ją największą destylarnią w mieście. W 1920 gorzelnia została zakupiona przez Mackie & Co., jednakże zamknięto ją definitywnie sześć lat później. Mackie & Co. jest właścicielem pozostałych dwóch destylarni w Campbeltown, w tym Springbank.

Highland Park Distillery – destylarnia szkockiej single malt whisky, mieszcząca się na wyspie Mainland, w archipelagu Orkadów, u wybrzeży cieśniny Scapa Flow, niedaleko miejscowości Kirkwall w Szkocji. Jest to najbardziej na północ położona szkocka destylarnia, leży tylko pół mili wyżej od gorzelni Scapa. Jednakże tytuł ten straci wkrótce na rzecz nowo budowanej destylarni Blackwood z Szetlandów.

Isle of Jura Single Malt – szkocka single malt whisky, produkowana na wyspie Jura położonej w wewnętrznym paśmie Hebrydów.
Johnnie Walker – marka szkockiej whisky mieszanej (blended), produkowana w Kilmarnock w Szkocji przez firmę Diageo plc.

Kilchoman – szkocka single malt whisky, destylowana i butelkowana w destylarni Kilchoman, w miejscowości Kilchoman w Szkocji.
Lagavulin Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w Port Ellen, na wyspie Islay w Szkocji.

Laphroaig Distillery – destylarnia single malt whisky, znajdująca się na południowym wybrzeżu szkockiej wyspy Islay, niedaleko miasta Port Ellen.

The Macallan – single malt whisky, produkowana w destylarni Macallan, niedaleko Easter Elchies House, w miejscowości Craigellachie w regionie Speyside. Pierwotnie Macallan leżakował tylko w dębowych beczkach po sherry, przywiezionych z Jerez w Hiszpanii. Z początkiem 2004 Macallan przedstawił nowy produkt, serię the Fine Oak, czyli whisky dojrzewającej w dębowych beczkach po burbonie.

Oban – destylarnia whisky w miejscowości Oban w hrabstwie Argyll. Znajduje się na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Przez lata miasto rozrosło się znacznie wokół gorzelni. Zakład posiada tylko dwa destylatory i jest jednym z najmniejszych w Szkocji. Obecnie jego właścicielem jest koncern Diageo.

Port Ellen – destylarnia produkująca single malt whisky, mieszcząca się w miejscowości Port Ellen, na wyspie Islay w Szkocji.

Scapa – destylarnia szkockiej single malt whisky, mieszcząca się na wyspie Mainland, w archipelagu Orkadów, u wybrzeży cieśniny Scapa Flow, niedaleko miejscowości Kirkwall w Szkocji. Tylko o pół mili przegrywa o miano najbardziej na północ położonej szkockiej gorzelni, tytuł ten posiada położona niedaleko destylarnia Highland Park. Jednakże przejmie go wkrótce destylarnia Blackwood z Szetlandów, co uczyni Scapa trzecią w kolei licząc od północy.

Speyside Single Malts – szkockie single malt whiskies, dystylowane w Strathspey, regionie wokół rzeki Spey w Moray i Badenoch and Strathspey, w północno-wschodniej części Szkocji.

Destylarnia Springbank – jeden z ostatnich ocalałych producentów Campbeltown single malts. Mieści się w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji i produkuje trzy różne typy szkockiej single malt whisky.

Strathisla – szkocka whisky typu single malt, destylowana i butelkowana w Strathisla Distillery, w miejscowości Keith w Szkocji. Założona w 1789 pierwotnie nazywała się Milltown Distillery i jest najstarszą, nieprzerwanie pracującą szkocką gorzelnią. Założona została przez George'a Taylora jako alternatywa dla zanikającego wówczas w mieście przetwórstwa lnu. Wydzierżawił on wówczas ziemię pod zakład od hrabiego z Seafield.

Talisker – szkocka whisky słodowa, produkowana w gorzelni w Carbost, na wyspie Skye w Szkocji. Także nazwa wsi na wyspie Skye. Talisker jest m.in. jednym ze składników popularnej whisky mieszanej Johnnie Walker, a także likieru Drambuie. Zakład prowadzony jest przez United Distillers and Vintners części koncernu Diageo i jest jednym z elementów kolekcji Classic Malts.

Tormore – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w miejscowości Advie w Szkocji, w regionie Speyside. Zakład mieści się około 1 km na południe od rzeki Spey. Wodę do produkcji czerpie jednak z innego źródła - potoku Achvochkie Burn.