
Alto Douro – region winiarski w północno-wschodniej Portugalii, nad rzeką Duero; z historycznego punktu widzenia południowa część regionu Trás-os-Montes. Tradycja produkcji wina w dolinie Douro sięga przynajmniej czasów rzymskich. Był to pierwszy na świecie region winiarski o określonych granicach i klasyfikacji winnic.

Appellation d’origine contrôlée (AOC) – „kontrolowane oznaczenie pochodzenia”, francuski system certyfikacji przyznawanych pewnym regionom geograficznym, specjalizującym się w produkcji ściśle określonych, oznaczonych wyrobów spożywczych, m.in.: win, serów, masła. Certyfikaty wydaje Institut national de l'origine et de la qualité (INAO), mieszczący się w Paryżu i podległy Ministerstwu Rolnictwa. Informacje o przyznaniu certyfikatu umieszczane są na etykietach wyrobów.

Cape Winelands - region produkcji wina w okolicach miasta Stellenbosch w Prowincji Przylądkowej Zachodniej w RPA.

Clare Valley to jeden z najstarszych regionów uprawy wina w Australii, nie jest tak bardzo znany jak niedaleko położona Barossa Valley ale produkowane tam wina w niczym nie ustępują jakością słynnym na cały świat winom z Barossa, a według wielu osób odwiedzających ten obszar, Clare Valley jest znacznie bardziej malownicza i "romantyczna".

Cotnari - miejscowość w Rumunii, położona w centralnej części Mołdawii, w okręgu Jassy, ok. 70 km na zachód od Jass. Centrum jednego z najważniejszych rumuńskich regionów winiarskich.

Niewielki czeski region winiarski należy do najbardziej na północ wysuniętych miejsc upraw winorośli – większość winnic leży na północ od 50. równoleżnika. Utworzony został na mocy czeskiego prawa winiarskiego z 2004 roku, wprowadzonego po przystąpieniu do Unii Europejskiej.
Dolina Tamar – dolina położona w północnej Tasmanii, przepływa przez nią rzeka Tamar. W dolinie położone jest miasto Launceston. Zlokalizowanych jest tu ponad 20 winnic, w których uprawiane są głównie winogrona odmian pinot noir i chardonnay.
Lavaux – region winogrodnictwa i winiarstwa nad Jeziorem Genewskim w kantonie Vaud w zachodniej Szwajcarii.

Mileștii Mici – wieś w rejonie Ialoveni, w Mołdawii, położona 18 km na południe od Kiszyniowa.

Monferrato – region Piemontu w północnych Włoszech. Jest to pagórkowata kraina na południe od Padu ciągnąca się do Apeninu Liguryjskiego. Obejmuje współczesne prowincje Asti i Alessandria. Monferrato jest jednym z ważniejszych obszarów winnych we Włoszech, tu produkuje się m.in. słynne spumante – Asti. W 2014 roku tutejszy krajobraz winnic został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO w ramach obiektu pod nazwą Krajobraz winnic Piemontu: Langhe-Roero i Monferrato.

Morawski region winiarski – największy region winiarski w Czechach. Utworzony został na mocy czeskiego prawa winiarskiego z maja 2004 roku. Leży na południu Moraw i przez granicę łączy się z austriackim Weinviertel oraz z słowackim Małokarpackim regionem winiarskim.

Achaja (Αχαΐα) – kraina historyczna i do końca 2010 roku nomos w Grecji Zachodniej, w północnej części Peloponezu, ze stolicą w Patras. Graniczył z nomosami: Koryntia, Arkadia i Elida. Powierzchnię 3271 km², zamieszkuje około 331 tys. osób.

Patras – trzecie pod względem wielkości miasto Grecji, w administracji zdecentralizowanej Peloponez, Grecja Zachodnia i Wyspy Jońskie, siedziba administracyjna regionu Grecja Zachodnia, jednostki regionalnej Achaja oraz gminy Patras. W 2011 roku liczyło 167 446 mieszkańców. Leży nad Zatoką Patraską, drugi co do wielkości grecki port morski. Posiada połączenia promowe z Wyspami Jońskimi i Włochami. Dworzec kolejowy przy centralnym Molo św. Mikołaja. "Araxos National Airport", 33 km na zachód-południowy zachód, na przylądku Araksos).

Tokajski region winiarski – region winiarski w północno-wschodnich Węgrzech i w południowo-wschodniej Słowacji.

Valpolicella – obszar produkcji win w prowincji Werona we Włoszech, posiadający apelację, produkujący wina czerwone.

Vinho verde – portugalskie wino z regionu Minho na północnym zachodzie kraju oraz region winiarski, w którym jest produkowane. Nazwa odnosi się do młodości i świeżości wina, a nie do koloru, bowiem w ramach apelacji produkuje się wina czerwone, białe i na niewielką skalę różowe. Większość z tych win należy pić, póki są świeże. Obszar produkcji rozpościera się na wydłużonym południkowo obszarze 21 000 ha i stanowi 15% powierzchni winnic portugalskich. Winnice są wyjątkowo rozdrobnione: znakomita większość winogrodników poświęca na krzewy winne mniej niż jeden hektar. Przez długi okres winorośl była uprawiana w formie pnącej.

Weinviertel – austriacki region winiarski usytuowany w kraju związkowym Dolna Austria.

Zitsa – miejscowość w Grecji, w administracji zdecentralizowanej Epir-Macedonia Zachodnia, w regionie Epir, w jednostce regionalnej Janina, w gminie Zitsa. W 2011 roku liczyła 613 mieszkańców.