Grupa sulfonowaW
Grupa sulfonowa

Grupa sulfonowa – jednowartościowa grupa funkcyjna występująca w kwasach sulfonowych.

AkamprozatW
Akamprozat

Akamprozat – siarkoorganiczny związek chemiczny, pochodna homotauryny o właściwościach GABA-ergicznych. Jest stosowany w celu zmniejszenia objawów abstynencji alkoholowej podczas leczenia odwykowego. Lek został wprowadzony na europejski rynek farmaceutyczny w 1992 roku.

AzorubinaW
Azorubina

Azorubina (E122) – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny czerwony barwnik stosowany jako dodatek do żywności.

Błękit anilinowyW
Błękit anilinowy

Błękit anilinowy, błękit bawełniany, błękit metylowy – organiczny związek chemiczny, barwnik stosowany do wybarwiania preparatów biologicznych. Barwnik ten barwi mniej lub bardziej bezbarwne elementy, np. zarodniki hialinowe, przez co zwiększa kontrast i ułatwia obserwację. Używany najczęściej w roztworze kwasu mlekowego.

Błękit bromofenolowyW
Błękit bromofenolowy

Błękit bromofenolowy – organiczny związek chemiczny stosowany jako wskaźnik pH. Poniżej pH 3,0 ma barwę żółtą, zaś powyżej wartości 4,6 staje się niebiesko-fioletowy. Barwnik ten jest stosowany w alkacymetrii, a także jako marker do kontroli procesu elektroforezy żelowej z użyciem agarozy lub poliakrylamidów.

Błękit bromotymolowyW
Błękit bromotymolowy

Błękit bromotymolowy, 3′,3″-dibromotymolosulfonoftaleina – organiczny związek chemiczny, pochodna błękitu tymolowego, chemiczny wskaźnik pH. Czerwony proszek, praktycznie nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w alkoholu etylowym, który przybiera w środowisku kwaśnym barwę żółtą, w zasadowym błękitną, a w środowisku obojętnym zieloną. Zakres zmiany barwy pH 6,0–7,6.

Błękit brylantowy FCFW
Błękit brylantowy FCF

Błękit brylantowy FCF (E133) – organiczny związek chemiczny, syntetyczny, niebieski barwnik. Błękit brylantowy FCF to barwnik żywności powszechnie stosowany w produkcji artykułów spożywczych. Zalicza się go do grupy dodatków do żywności o numerze E133. Jego zadaniem jest zmiana oraz wzmocnienie barwy produktu. Występuje praktycznie w większości produktów o niebieskim zabarwieniu.

Błękit patentowy VW
Błękit patentowy V

Błękit patentowy V, błękit sulfanowy, E131 – organiczny związek chemiczny, syntetyczny, niebieskofioletowy barwnik spożywczy.

Błękit tymolowyW
Błękit tymolowy

Błękit tymolowy – organiczny związek chemiczny z grupy pochodnych trifenylometanu, chemiczny wskaźnik pH, który przybiera barwę od czerwonej do żółtej w zakresie pH 1,2-2,8 i od żółtej do niebieskiej w zakresie pH 8,0–9,6. Dwa zakresy zmiany barwy tego wskaźnika związane są z dwoma etapami jego dysocjacji.

Brąz HTW
Brąz HT

Brąz HT (E155) – organiczny związek chemiczny, syntetyczny, brązowy, smołowy barwnik diazowy. Jest zakazany w Australii, Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemczech, Norwegii, Szwecji oraz USA.

BusulfanW
Busulfan

Busulfan – organiczny związek chemiczny z grupy sulfonianów. Jest cytostatykiem o działaniu alkilującym. Jest to lek niespecyficzny fazowo, chociaż największe hamowanie rozwoju komórki ma w metafazie.

Czerń eriochromowa TW
Czerń eriochromowa T

Czerń eriochromowa T – organiczny związek chemiczny używany jako wskaźnik w kompleksometrii, tworzący chelaty z jonami wielu metali. Czerń eriochromowa T jest często stosowana w miareczkowaniu EDTA w postaci mieszaniny z chlorkiem sodowym w stosunku 1:100.

Czerń PNW
Czerń PN

Czerń brylantowa PN (E151) − organiczny związek chemiczny, dwuazowy barwnik spożywczy, który rozpuszczony w wodzie daje granatowo-fioletowe zabarwienie. Znajduje zastosowanie w barwieniu niektórych wyrobów cukierniczych oraz napojów spirytusowych. Jest zakazany w Stanach Zjednoczonych.

Czerwień 2GW
Czerwień 2G

Czerwień 2G (E128) – organiczny związek chemiczny, czerwony, spożywczy barwnik azowy. Przypuszcza się jego szkodliwość, ponieważ jest metabolizowany m.in. do aniliny, która jest znanym związkiem o właściwościach rakotwórczych i niekorzystnie wpływających na hemoglobinę. Barwnik ten jest w niektórych krajach zakazany i wycofywany z użycia w przemyśle spożywczym.

Czerwień alluraW
Czerwień allura

Czerwień allura, czerwień allura AC, E129 – organiczny związek chemiczny, ciemnoczerwony, spożywczy, smołowy barwnik azowy. Używana zwykle jako sól sodowa, ale również wapniowa lub potasowa. Maksimum widma absorpcji w roztworze wodnym to około 504 nm.

Czerwień fenolowaW
Czerwień fenolowa

Czerwień fenolowa – organiczny związek chemiczny, pochodna trifenylometanu, stosowana jako barwnik, chemiczny wskaźnik pH i odczynnik analityczny do wykrywania chlorków. W środowisku kwaśnym przyjmuje barwę żółtą, zaś w środowisku zasadowym – barwę czerwoną. Zakres zmiany barwy wynosi pH 6,6-8,0.

Czerwień KongoW
Czerwień Kongo

Czerwień Kongo – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych, stosowany m.in. jako chemiczny wskaźnik pH. Zmiana barwy z niebieskiej na czerwoną następuje w zakresie pH 3,0–5,0.

Czerwień koszenilowa AW
Czerwień koszenilowa A

Czerwień koszenilowa A, pąs 4R – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny, czerwony barwnik spożywczy.

Czerwień krezolowaW
Czerwień krezolowa

Czerwień krezolowa – organiczny związek chemiczny, barwnik stosowany najczęściej jako chemiczny wskaźnik pH.

Czerwień litolowa BKW
Czerwień litolowa BK

Czerwień litolowa BK (E180) – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Czerwonawy, syntetyczny barwnik spożywczy. Dostępny w formie soli sodowej lub wapniowej; według portalu Food-Info.net zawiera jony glinu i wapnia. Jest zakazany w niektórych krajach.

Czerwień teksańskaW
Czerwień teksańska

Czerwień teksańska – organiczny związek chemiczny, czerwony barwnik fluorescencyjny używany w histologii, zwykle po sprzęgnięciu z odpowiednimi przeciwciałami, do barwienia preparatów tkankowych. Czerwień teksańska jest pochodną sulforodaminy 101. Używa się jej w technice FACS, ilościowej reakcji łańcuchowej polimerazy, mikroskopii fluorescencyjnej i immunohistochemii.

Dobesylan wapniaW
Dobesylan wapnia

Dobesylan wapnia – organiczny związek chemiczny, lek działający korzystnie na naczynia włosowate, zmniejsza przepuszczalność ich ścian. Zmniejsza nadmierną lepkość krwi i osocza oraz hamuje rozpad kolagenu, usprawnia mikrokrążenie. Zmniejsza obrzęki, poprawia obwodowe krążenie żylne oraz zapobiega zastojowi krwi.

DSS (wzorzec NMR)W
DSS (wzorzec NMR)

DSS – krzemoorganiczny związek chemiczny stosowany jako wzorzec w spektroskopii 1H i 13C NMR o wartości przesunięcia chemicznego δ=0,015 ppm względem TMS'u. DSS jest stosowany głównie jako wzorzec wewnętrzny próbek badanych w wodzie ze względu na dobrą rozpuszczalność w tym rozpuszczalniku, podczas gdy TMS jest wzorcem stosowanym głównie do badań w rozpuszczalnikach organicznych.

EtamsylatW
Etamsylat

Etamsylat – organiczny związek chemiczny z grupy sulfonianów, lek o działaniu hemostatycznym.

EtofumesatW
Etofumesat

Etofumesat – organiczny związek chemiczny, herbicyd stosowany przed- i powschodowo do selektywnego zwalczania jedno- i dwuliściennych chwastów w uprawach buraków cukrowych i pastewnych. Rośliny wrażliwe na etofumesat: wiechlina roczna, włośnice, dymnica pospolita, przytulia czepna, gwiazdnica pospolita, sporek polny, a także bniec biały, mlecz zwyczajny, szarłat szorstki oraz palusznik krwawy. Do rośliny przenika przez korzenie, a w glebie utrzymuje się około 5 miesięcy, dlatego po zastosowaniu na opryskanym polu nie należy wysiewać roślin wrażliwych, w szczególności pszenicy ozimej. Stosowany samodzielnie lub w kombinacjach z fenmedifamem i desmedifamem. W przypadku zatrucia stosuje się leczenie objawowe, antidotum nie jest znane.

FakolizynaW
Fakolizyna

Fakolizyna – organiczny związek chemiczny, lek o działaniu przeciwzaćmowym stosowany miejscowo w okulistyce. Wykazuje duże powinowactwo do grupy -SH białek rozpuszczalnych soczewki oka.

Fluorek fenylometylosulfonyluW
Fluorek fenylometylosulfonylu

Fluorek fenylometylosulfonylu (PMSF) – organiczny związek chemiczny z grupy halogenków sulfonylowych, S-fluorowa pochodna kwasu fenylometanosulfonowego (PhCH2SO3H).

IndygokarminW
Indygokarmin

Indygokarmin, indygotyna – organiczny związek chemiczny, disulfonowa pochodna indyga, niebieski barwnik syntetyczny, wskaźnik pH i wskaźnik redoks. Stosowany jest w medycynie, przemyśle barwników i jako odczynnik chemiczny.

MesnaW
Mesna

Mesna – organiczny związek chemiczny z grupy sulfonianów, sól sodowa kwasu 2-merkaptoetanosulfonowego, stosowany jako lek syntetyczny pod nazwami handlowymi Uromitexan, Mesnex, Anti-uron, Mistabron, Mucofluid.

MetamizolW
Metamizol

Metamizol – wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny stosowany jako lek przeciwbólowy. Ma budowę chemiczną zbliżoną do aminofenazonu.

Metanosulfonian etyluW
Metanosulfonian etylu

Metanosulfonian etylu – organiczny związek chemiczny, ester etylowy kwasu metanosulfonowego o działaniu mutagennym, teratogennym i prawdopodobnie karcynogennym. Powoduje przypadkowe mutacje punktowe w materiale genetycznym poprzez substytucję nukleotydu. Grupa etylowa reaguje z guaniną tworząc zasadę O-6-etyloguanidynową. Podczas replikacji polimeraza DNA wstawia tyminę zamiast cytozyny naprzeciwko O-6-etyloguanidyny. EMS jest często używany w badaniach genetycznych jako mutagen.

NafionW
Nafion

Nafion – nazwa materiału produkowanego przez firmę DuPont. Jest to syntetyczny kopolimer tetrafluoroetenu (monomeru teflonu) i perfluorowanego eteru oligowinylowego zakończonego silnie kwasową resztą sulfonową. Szkielet polimeru otrzymywany jest w wyniku kopolimeryzacji tetrafluoroetenu i fluorku perfluoro-3,6-dioksa-4-metylo-7-oktenosulfonowego. Po zakończeniu procesu grupa fluorosulfonowa (−SO2F) hydrolizowana jest za pomocą gorącego roztworu silnej zasady do grupy sulfonowej (−SO3−). Został opracowany przez Walthera Grota z firmy DuPont pod koniec lat 60. XX wieku.

Oranż GGNW
Oranż GGN

Oranż GGN, E111 – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Stosowany jako barwnik spożywczy o silnej czerwonopomarańczowej barwie. Obecnie wycofany z użycia w produkcji żywności z powodu swej nadmiernej toksyczności.

Oranż metylowyW
Oranż metylowy

Oranż metylowy – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Jest pochodną azobenzenu zawierającą grupę dimetyloaminową oraz grupę sulfonową. Stosowany jako indykator pH.

Pąs 6RW
Pąs 6R

Pąs 6R, E126 – organiczny związek chemiczny, czerwony spożywczy barwnik monoazowy. W histologii barwi się nim fibrynę.

Fluorek fenylometylosulfonyluW
Fluorek fenylometylosulfonylu

Fluorek fenylometylosulfonylu (PMSF) – organiczny związek chemiczny z grupy halogenków sulfonylowych, S-fluorowa pochodna kwasu fenylometanosulfonowego (PhCH2SO3H).

MetamizolW
Metamizol

Metamizol – wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny stosowany jako lek przeciwbólowy. Ma budowę chemiczną zbliżoną do aminofenazonu.

SuraminaW
Suramina

Suramina – organiczny związek chemiczny, lek przeciwpierwotniakowy stosowany dożylnie w leczeniu zakażeń, leiszmaniozy i trypanosomozy; inhibitor działania czynnika wzrostu naskórka. Hamuje rozwój nowotworowych klonów komórkowych niezależnych od wpływu androgenów. Ponieważ charakteryzuje się dużą toksycznością stosowanie jej w lecznictwie jest ograniczone.

TartrazynaW
Tartrazyna

Tartrazyna – organiczny związek chemiczny, cytrynowożółty barwnik azowy produkowany głównie do celów spożywczych. Należy do syntetycznych barwników kwasowych z grupy barwników pirazolowych (pirazolonowych). Jako pierwsi otrzymali ją J.H. Ziegler i M. Locher w 1884 roku i był to pierwszy uzyskany pigment pirazolonowy. Jest dopuszczona do użytku przez amerykańską agencję FDA, która wymaga umieszczenia na opakowaniach produktów zawierających ten związek adnotacji FD&C No. 5.

TaurynaW
Tauryna

Tauryna, kwas 2-aminoetanosulfonowy – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów biogennych. W przeciwieństwie do aminokwasów białkowych nie ma kwasowej grupy karboksylowej, lecz grupę sulfonową. Tauryna jest β-aminokwasem. Nie zawiera atomów asymetrycznych, nie wykazuje więc aktywności optycznej.

P-Toluenosulfonian soduW
P-Toluenosulfonian sodu

p-Toluenosulfonian sodu, tosylan sodu, CH3C6H4SO3Na – organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu p-toluenosulfonowego. Produkt handlowy jest ciałem stałym koloru beżowego.

Zieleń bromokrezolowaW
Zieleń bromokrezolowa

Zieleń bromokrezolowa – związek organiczny, barwnik, stosowany jako wskaźnik pH, głównie w analityce organicznej. Otrzymywana w wyniku bromowania purpury m-krezolowej (m-krezolosulfoftaleiny) w środowisku alkoholu. Zieleń bromokrezolowa jest ciałem stałym koloru od białego do kremowego.

Zieleń SW
Zieleń S

Zieleń S, zieleń brylantowa BS, E142 – organiczny związek chemiczny, trifenylometanowy barwnik smołowy. Jest zakazany w niektórych krajach.

Żółcień 2GW
Żółcień 2G

Żółcień 2G, E107 – organiczny związek chemiczny, żółty spożywczy barwnik azowy, używany m.in. do barwienia majonezu.

Żółcień chinolinowaW
Żółcień chinolinowa

Żółcień chinolinowa, E104 – organiczny związek chemiczny, zielonkawożółty, spożywczy barwnik chinolinowy. Może być wytwarzana syntetycznie lub też pochodzić od zwierząt.

Żółcień pomarańczowa FCFW
Żółcień pomarańczowa FCF

Żółcień pomarańczowa FCF, E110 – organiczny związek chemiczny, żółtopomarańczowy, syntetyczny barwnik azowy stosowany do barwienia żywności. Zakazany w niektórych krajach ze względu na swoją szkodliwość.

Żółcień trwała ABW
Żółcień trwała AB

Żółcień trwała AB (E105) – organiczny związek chemiczny, żółty barwnik azowy. Dawniej używany jako barwnik spożywczy, lecz obecnie w Europie i Stanach Zjednoczonych zakazano dodawania go do żywności, ponieważ badania toksykologiczne wykazały jego szkodliwość.