WAcesulfam K, acesulfam potasowy, E950 – heterocykliczny związek chemiczny stosowany jako słodzik. Wzmacnia też smak i zapach. Jest wydalany w postaci niezmienionej.
WAdypinian potasu – organiczny związek chemiczny z grupy adypinianów, sól kwasu adypinowego i potasu. Stosowany jako dodatek do żywności o numerze E357.
WBenzoesan potasu (E212) – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu benzoesowego, hamuje rozwój pleśni, drożdży i niektórych bakterii. Najlepiej działa w niskim pH.
Wtert-Butanolan potasu, (CH3)3COK – organiczny związek chemiczny, sól potasowa tert-butanolu. Występuje w postaci ciała stałego i jako silna zasada znajduje szerokie zastosowanie w syntezie organicznej.
WWinian antymonu potasu, pot. emetyk – organiczny związek chemiczny, sól potasowo-antymonowa kwasu winowego. Stosowany jako lek wymiotny oraz w leczeniu chorób tropikalnych.
WMleczan potasu – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu mlekowego. Stosowany jako dodatek do żywności (E326) jako składnik konserwujący mięso przed mikroorganizmami. Znajduje także zastosowanie w produkcji środków gaśniczych.
WOctan potasu – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu octowego o wzorze CH3COOK. Stosowana na masową skalę jako dodatek do żywności E261.
WPropionian potasu – organiczny związek chemiczny z grupy propionianów, sól potasowa kwasu propionowego stosowana w przemyśle spożywczym jako konserwant żywności znany pod symbolem E283, najczęściej używany do pieczywa krojonego i słodkiego. Z roztworów wodnych krystalizuje jako monohydrat C2H5COOK·H2O.
WSorbinian potasu (E202) – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu sorbowego. Jego zakres stosowania i właściwości są prawie takie same, jak dla kwasu sorbowego, jednak forma potasowa jest lepiej rozpuszczalna w wodzie.
WSól szczawikowa –
WWinian antymonu potasu, pot. emetyk – organiczny związek chemiczny, sól potasowo-antymonowa kwasu winowego. Stosowany jako lek wymiotny oraz w leczeniu chorób tropikalnych.
WWinian potasu sodu, NaKC4H4O6 – organiczny związek chemiczny z grupy winianów, sól podwójna sodowa i potasowa kwasu winowego, występuje w postaci tetrahydratu, NaKC4H4O6·4H2O. Stosowany jest m.in. jako stabilizator kationów miedziowych w reakcjach na wykrywanie obecności aldehydowych grup redukujących, np. przy próbach na wykrywanie właściwości redukujących aldoz – Fehlinga czy Nylandera.
WKamień winny – sól kwasu winowego.