Zakład żywienia zbiorowegoW
Zakład żywienia zbiorowego

Zakład żywienia zbiorowego – zakłady, takie jak restauracje, stołówki, szkoły, szpitale i przedsiębiorstwa świadczące usługi gastronomiczne, w których w ramach prowadzenia działalności gospodarczej przygotowuje się żywność gotową do spożycia przez konsumenta finalnego.

Bar (lokal gastronomiczny)W
Bar (lokal gastronomiczny)

Bar - placówka gastronomiczna prowadząca działalność o charakterze zbliżonym do restauracji z asortymentem ograniczonym do prostych potraw (dań) i popularnych towarów. Jest to zazwyczaj placówka samoobsługowa, bez obsługi kelnerskiej.

BiergartenW
Biergarten

Biergarten – typowy niemiecki ogródek piwny.

BistroW
Bistro

Bistro – niewielki, często zajmujący narożny budynek lokal gastronomiczny w Paryżu, który jest specyficzną kombinacją restauracji z barem i kawiarnią.

CukierniaW
Cukiernia

Cukiernia – zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską lub sklep oferujący w szerokim asortymencie wyroby ciastkarskie i desery, a także koktajle owocowe, napoje gorące i potrawy śniadaniowe. Najczęściej cukiernia jest połączona z piekarnią lub lodziarnią.

GarkuchniaW
Garkuchnia

Garkuchnia – tania jadłodajnia wydająca jedną lub kilka prostych potraw przygotowywanych na zapas w dużych kotłach.

HerbaciarniaW
Herbaciarnia

Herbaciarnia – lokal gastronomiczny typu uzupełniającego, w którym podawana jest przede wszystkim herbata wraz z dodatkami.

JadłodajniaW
Jadłodajnia

Jadłodajnia – lokal gastronomiczny, w którym można zjeść posiłek, najczęściej taniej i szybciej niż w restauracji, przy czym wybór potraw jest bardziej ograniczony.

KarczmaW
Karczma

Karczma – budynek pełniący funkcje wyszynku, miejsca spotkań i zabaw miejscowej ludności oraz domu zajezdnego przeznaczonego dla podróżnych.

Kasyno wojskoweW
Kasyno wojskowe

Kasyna wojskowe – miejsce odpłatnego żywienia kadry, rodzin i innych osób na określonych warunkach. Stanowi wyodrębnione organizacyjnie i majątkowo gospodarstwo pomocnicze służby żywnościowej oddziału gospodarczego.

LodziarniaW
Lodziarnia

Lodziarnia – miejsce, w którym sprzedaje się lody, mrożone jogurty, a niekiedy też sorbety. Lody serwuje się zazwyczaj na dwa sposoby: „na wynos” – w wafelku, a także „na miejscu” – kilka gałek o różnych smakach ze śmietaną, polewą i owocami w pucharku. Niektóre lokale podają też lody z potrawami „na ciepło”. Często można tam też zamówić i wypić kawę na miejscu, czy zamówić ciasto lub inny deser.

Mała gastronomiaW
Mała gastronomia

Mała gastronomia – działalność usługowa (gastronomiczna) prowadzona najczęściej w niewielkim barze, w którym sprzedawane są gotowe lub sporządzane po krótkim procesie obróbki dania, przekąski i napoje, najczęściej konsumowane następnie w sąsiedztwie placówki lub na ulicy.

PiwiarniaW
Piwiarnia

Piwiarnia – lokal gastronomiczny przeznaczony głównie do spożywania piwa.

PizzeriaW
Pizzeria

Pizzeria – lokal gastronomiczny, specjalizujący się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.

SaloonW
Saloon

Saloon – termin używany dla określenia pomieszczenia, gdzie sprzedawany jest w USA alkohol z przeznaczeniem do spożycia na miejscu.

SpårakoffW
Spårakoff

Spårakoff – tramwaj w Helsinkach, będący jednocześnie ruchomym pubem i wagonem restauracyjnym. Kursuje w centrum miasta w miesiącach letnich. Jego maksymalna pojemność to 30 pasażerów. Jego właścicielem jest miejskie przedsiębiorstwo komunikacyjne w Helsinkach, a wyszynk prowadzi fiński browar Sinebrychoff. Tramwaj jest pomalowany na czerwono i jest oznaczony numerem 175.

TawernaW
Tawerna

Tawerna – słowo to w podanych językach oznacza tyle, co: ubogie mieszkanie, uboga karczma, szopa. Określenie to na przestrzeni lat przyjęło znaczenie odnoszące się do ubogiej karczmy portowej, przeznaczonej głównie dla rybaków i żeglarzy. Swoje pochodzenie wraz z nazwą wywodzi z krajów południowej Europy położonych nad Morzem Śródziemnym, zwłaszcza z Włoch

TrattoriaW
Trattoria

Trattoria – rodzaj lokalu gastronomicznego we Włoszech, utrzymanego we włoskim stylu, skromniejszego niż restauracja, ale oferującego więcej niż austeria (osteria).

Wagon barowyW
Wagon barowy

Wagon barowy (bufetowy) – rodzaj wagonu kolejowego, wyposażonego w sposób umożliwiający przygotowanie, podawanie i spożywanie w nim posiłków przez podróżnych.

Wagon restauracyjnyW
Wagon restauracyjny

Wagon restauracyjny – rodzaj wagonu kolejowego, który jest wyposażony w sposób umożliwiający przygotowanie, podawanie i spożywanie w nim posiłków przez podróżnych. Pierwsze wagony restauracyjne wprowadzono w 1879 r. Typowy wagon restauracyjny składa się z zajmującej większą część przestrzeni sali jadalnej mającej ok. 40 miejsc konsumenckich oraz kuchni z zapleczem socjalnym dla załogi wagonu. W części restauracyjnej przejście znajduje się pośrodku, a w części kuchennej – z boku wagonu. Stoliki są rozmieszczone po obu stronach przejścia w rzędach, po jednej stronie 2-osobowe, a po drugiej 4-osobowe.