Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa – książka kucharska autorstwa Marii Disslowej (1870–1936), wydana w 1931 roku przez Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu. Drugie wydanie ukazało się w 1938 roku. Po wojnie ukazały się wznowienia w Paryżu, Norymberdze (1949), Warszawie (1989) i Poznaniu.

Kucharz doskonały – druga zachowana do naszych czasów polska książka kucharska.

Kucharz krakowski – poradnik kucharski autorstwa Kazimiery Krumłowskiej która używała pseudonimu Maria Gruszecka.

Dawna kuchnia polska – oparta na prostych potrawach wytwarzanych z płodów rolnych, mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw uzyskiwanych drogą zbieractwa.

Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie.
Sztufada – danie kuchni polskiej, najprawdopodobniej pochodzące od dania boeuf à la mode kuchni francuskiej. Współcześnie ma postać duszonej pieczeni z wołowiny szpikowanej słoniną, podawanej na ciepło z sosem od duszenia jako danie obiadowe albo na zimno jako przystawka.

Uczta u Wierzynka – przyjęcie zorganizowane w Krakowie przez krakowską radę miejską i Mikołaja Wierzynka w trakcie spotkania europejskich monarchów i książąt około 22-27 września 1364, zwołanego z inicjatywy Kazimierza III Wielkiego.