
Wina albańskie – wina produkowane w Albanii.

Wina argentyńskie – wina produkowane na terenie Argentyny. Argentyna jest (1990-2011) piątym producentem wina na świecie, z roczną produkcją około 15 mln hl. Winnice uprawiane są przede wszystkim w zachodniej części kraju, między 25. a 40. równoleżnikiem.

Wina bośniackie – wina tłoczone na terytorium Bośni i Hercegowiny.

Wina brazylijskie nie odgrywają tak ważnej roli w gospodarce, jak np. wina argentyńskie czy wina urugwajskie, mimo to kraj jest trzecim pod względem powierzchni winnic w Ameryce Południowej. W 2012 powierzchnię winnic w Brazylii szacowano na 91 000 ha. Wyprodukowano wtedy ok. 2,9 mln hl wina.
Wina duńskie – wina produkowane na terytorium Danii.

Wina gruzińskie – wina produkowane w Gruzji, która jest najstarszym regionem winiarskim na świecie.

Wina holenderskie mają niewielki udział w światowej produkcji, jednak w 2005 w kraju było ponad 100 winogrodników, a powierzchnia winnic sięgała 50 ha. Winnice skupiają się w południowej części kraju, na wschód od Maastricht. Uprawiane są szczepy typowe dla sąsiednich krajów i dostosowane do chłodniejszego klimatu: riesling, müller-thurgau, auxerrois oraz odmiany hybrydowe.

Wina japońskie – wina produkowane w Japonii, głównie w prefekturze Yamanashi i na wyspie Hokkaido.

Wina maltańskie – wina wytwarzane na Malcie.
Wina polskie – wina produkowane w Polsce.

Wina portugalskie – wina produkowane w kontynentalnej części Portugalii i na Maderze. Portugalia jest ojczyzną klasycznych wzmacnianych win porto i madera, a także tradycyjnego rześkiego vinho verde. Z czasem uznanie zyskały również wina stołowe, przede wszystkim czerwone. Pod względem powierzchni upraw winorośli zajmuje z 243 tys. ha siódme miejsce na świecie, a pod względem produkcji wina – dziesiąte. Miejscowi winiarze wytwarzają go ok. 7 mln hl rocznie, z czego eksportuje się jedną trzecią.

Wina serbskie – wina tłoczone na terytorium Serbii.

Wina słoweńskie są produkowane w nadmorskiej i wschodniej części Słowenii. Winnice zajmują ok. 25 tys. ha.

Wina nowozelandzkie zyskały światowy rozgłos pod koniec XX wieku za sprawą win z odmiany sauvignon blanc. Wzrost popularności pociągnął za sobą znaczne zwiększenie powierzchni winnic i odkrycie nowych regionów nadających się pod uprawę winorośli. Nowa Zelandia jest najbardziej na południe wysuniętym krajem winiarskim świata, ze znaczącym wpływem prądów antarktycznych na klimat. W 2012 winnice obejmowały 33 400 ha powierzchni Nowej Zelandii, a z owoców wyprodukowano 194 mln l wina, w większości przeznaczonego na eksport. Wino zajmuje (2013) ósmą lokatę pośród produktów eksportowych kraju.

Urugwaj – czwarty co do wielkości producent wina w Ameryce Południowej. Winnice w rękach 270 właścicieli zajmują obszar około 10 000 ha i dają surowiec do produkcji ok. 0,9–1,0 mln hl wina rocznie. Za narodowy szczep Urugwaju uchodzi czerwony tannat.