Dendrokalamus olbrzymi – gatunek wieloletniej rośliny z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Tworzy największe źdźbła ze wszystkich traw. W sprzyjających warunkach tempo przyrostu może wynosić 45 cm dziennie. Źdźbła bardzo trwałe.

Ensete ventricosum – gatunek rośliny z rodziny bananowatych (Musaceae). Roślina ozdobna, w Etiopii roślina uprawna. Rodzaj Ensete był wprowadzony w 1947 roku przez E.E. Cheesman, który zauważył że gatunki tego rodzaju znacznie różnią się od prawdziwych bananów.

Kwiaty jadalne – kwiaty, które można bezpiecznie spożywać. Stanowią zarówno konwencjonalny, jak i funkcjonalny składnik żywności, bywają też używane jako przyprawa i źródło barwników spożywczych. Kwiaty mogą być spożywane jako główna część posiłku lub jako dodatek. Mogą być spożywane świeże lub suszone, w postaci kandyzowanej, krystalizowanej, marynowanej lub gotowanej. Służą do przyrządzania herbat, syropów, nalewek, win, zup, deserów, sałatek i różnych potraw. Spożywane są kwiaty setek gatunków należących do bardzo licznych rodzin okrytonasiennych.
Maranta trzcinowa − gatunek wiecznie zielonych roślin z rodziny marantowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Gatunek powszechnie uprawiany w strefie tropikalnej. Największym producentem jest Saint Vincent i Grenadyny.

Olejowiec gwinejski – gatunek rośliny z rodziny arekowatych (Arecaceae). Najczęściej nazywany jest palmą olejową, ma również inne nazwy zwyczajowe: masłopalma gwinejska, olejnik gwinejski. Pochodzi z Afryki i Madagaskaru, jest też uprawiany w innych rejonach świata o tropikalnym klimacie. Główne rejony uprawy to ojczysta Demokratyczna Republika Konga, ponadto kraje Afryki Zachodniej i Środkowej, Malezja, Indonezja, Kolumbia i Ekwador.
Śliwiec mombin – gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych. Pochodzi z rejonu Karaibów. Naturalizowany w wielu tropikalnych obszarach świata. Rzadko w uprawie.

Śliwiec umbu – gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych. Pochodzi z północno-wschodniej Brazylii, gdzie rośnie w suchych lasach. Na korzeniach wykształca charakterystyczne bulwy gromadzące wodę i osiągające 20 cm średnicy. Soczyste owoce tego gatunku, po dojrzeniu z niemal ciekłym miąższem są bardzo słodkie i aromatyczne. Oceniane jako najsmaczniejsze wśród przedstawicieli rodzaju.