
Alosa – rodzaj ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae), obejmujący gatunki morskie i anadromiczne. Poławiane gospodarczo.

Aloza, aloza finta – gatunek anadromicznej ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Aloza amerykańska, złotośledź, szed, szad, aloza wielka – gatunek anadromicznej ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Aloza chikora – gatunek ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Aloza niebieska, aloza małooka – gatunek małej morskiej ryby ławicowej z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Aloza tęczowa, aloza wielkooka – gatunek ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae).
Brevoortia – rodzaj ryb śledziokształtnych z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Clupeonella – rodzaj ławicowych ryb śledziokształtnych z rodziny śledziowatych (Clupeidae), określanych w języku polskim nazwą kilki lub tiulki. Obejmuje gatunki morskie, anadromiczne i słodkowodne, zaliczane do grupy sardyn. Charakteryzuje je ostry kil utworzony z łusek na brzuchu. Długość ciała od 8 do 16 cm. Występują w dużych ilościach. Poławiane gospodarczo dla smacznego mięsa przetwarzanego na konserwy rybne.

Czarnogrzbietka – gatunek ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Etmaloza – gatunek małej ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych (Clupeidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Ethmalosa.

Kilka zwyczajna, tiulka – gatunek dwuśrodowiskowej, ławicowej ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae). Długość do 15 cm. Wzdłuż brzucha ostry kil z łusek. Ma duże znaczenie gospodarcze. Żywi się planktonem. Ikra pelagiczna.

Limnothrissa – jeden z nielicznych rodzajów słodkowodnych ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae). Są endemitami jeziora Tanganika w Afryce Wschodniej.

Parposz, aloza parposz – gatunek anadromicznej ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Puzanek kaspijski – gatunek anadromicznej ryby z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Sałaka, śledź bałtycki – bałtycki podgatunek śledzia atlantyckiego. Poławiany gospodarczo.

Sardinella – rodzaj ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae), z grupy sardynek. Są to ryby użytkowe o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. W języku polskim są określane zwyczajową nazwą sardynele. Osiągają do 40 cm długości, żywią się drobnym planktonem zwierzęcym i roślinnym.

Sardinops – rodzaj ryb z rodziny śledziowatych, zaliczany do sardynek.

Sardynka, sardyna, pilchard – zbiorcze nazwy grupy jadalnych ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae), początkowo odnoszone do sardynki europejskiej, z czasem objęły inne, blisko z nią spokrewnione i bardzo podobne gatunki. Obecnie nazwy sardynki, sardyny lub pilchardy stosowane są dla ryb z rodzajów:Sardina – 1 gatunek, Sardinella – ponad 20 gatunków określanych wspólną nazwą sardynele, Sardinops – 1 gatunek.

Sardynka europejska, sardynka atlantycka, sardynka – gatunek morskiej ryby ławicowej z rodziny śledziowatych (Clupeidae) zaliczanej do grupy sardynek. Jedyny przedstawiciel rodzaju Sardina.

Sprattus – rodzaj morskich ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Szprot, sardynka norweska – gatunek małej ryby morskiej z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Śledź azowski – gatunek małej morskiej ryby ławicowej z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

Śledź czarnomorski – gatunek ryby anadromicznej z rodziny śledziowatych (Clupeidae). IUCN uznaje go za gatunek narażony na wyginięcie (VU) od 2008. Trend populacji malejący. Żywi się zooplanktonem i małymi rybami z rodzaju Engraulis, Clupeonella i Sprattus.

Śledź oceaniczny, śledź atlantycki, śledź pospolity, śledź – gatunek ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych.

Śledź pacyficzny – gatunek małej ławicowej ryby oceanicznej z rodziny śledziowatych (Clupeidae), o srebrnoszarej barwie łusek na grzbiecie, srebrnym podbrzuszu i ciemnych płetwach. Dorosłe osobniki mogą dorastać nawet do ponad 45 cm. Zwykle jednak osiągają około 25–30 cm. Długość życia szacuje się na poziomie 18–20 lat. Dorosłe osobniki odżywiają się małymi rybami i większymi skorupiakami, młode zaś mniejszymi skorupiakami i larwami mięczaków. Jeden z podstawowych gatunków poławianych na północnym Pacyfiku. Mięso śledzia pacyficznego trafia głównie na rynek azjatycki. Ikry i płetw śledzia używa się w chińskiej medycynie.