Owca domowaW
Owca domowa

Owca domowa – gatunek hodowlanego zwierzęcia domowego z rodziny wołowatych. Jej przodkiem były najprawdopodobniej różne podgatunki owcy dzikiej.

BeriszonyW
Beriszony

Berrichon du Cher – francuska rasa owcy domowej, o użytkowości mięsno-wełnistej, wyhodowana na bazie importowanej w XVIII w. do Francji rasy Berry-Merinos. W końcu XIX wieku owce te pokrywano trykami rasy Dishley-Leicester i prowadzono selekcję w celu ustalenia jednolitych cech rasy. Wykorzystywana jest w programach krzyżowania towarowego. W przeciwieństwie do owiec rasy Île-de-France nadaje się bardziej do chowu pastwiskowego.

Czarnogłówka perskaW
Czarnogłówka perska

Czarnogłówka perska – rasa owiec szerstnych, tłustoogoniastych, wyhodowana w Afryce Południowej w wyniku krzyżowania owcy somalijskiej, na świecie znana pod nazwą Blackhead Persian lub Swartkoppersie. Podobnie jak rasa, od której się wywodzi, charakteryzuje się brakiem rogów oraz białym umaszczeniem ciała i czarną głową. Jest odporna na wysokie temperatury. Użytkowana dla mięsa.

DorperW
Dorper

Dorper – rasa owiec domowych pochodząca z RPA.

Dorset hornW
Dorset horn

Dorset horn – rasa owiec o użytkowości mięsno - wełnistej, jedna z nielicznych rogatych ras hodowlanych.

Dzwonek pasterskiW
Dzwonek pasterski

Dzwonek pasterski – dzwonek noszony przez bydło domowe i inne zwierzęta gospodarskie wypasane stadnie w celu łatwej ich lokalizacji na rozległych pastwiskach i halach.

Île-de-France (rasa owiec)W
Île-de-France (rasa owiec)

Île-de-France – francuska rasa owcy domowej, o użytkowości mięsno-wełnistej. Posiada cienką wełnę w typie merynosowym. Prace nad jej wyhodowaniem rozpoczęto w 1833 roku. Wykorzystywana jest w programach krzyżowania towarowego. W 1971 roku w Wersalu zaprezentowano pierwsze wyniki doświadczeń nad długofalowym programem krzyżowania towarowego z wykorzystaniem jako komponentu plennego owcy romanowskiej i baranów Île-de-France w ostatnim etapie krzyżowania. Rasa ta przystosowana jest głównie do intensywnego chowu w pomieszczeniach.

KarakułW
Karakuł

Karakuł – jedna z najstarszych ras owcy domowej, pochodząca z południowo-zachodniej Azji. Nazwa rasy wywodzi się od miejscowości Qorakoʻl (Karakul) w Uzbekistanie – centrum hodowli owiec tej rasy. Wiadomo, że owce rasy karakuł były hodowane w VIII w. w zachodnim Turkiestanie, skąd rozprzestrzeniły się do innych regionów Azji Środkowej, ale badania archeologiczne wskazują, że mogły być już znane około 1400 p.n.e., co czyniłoby je najstarszą ze znanych ras owiec. Wysokiej jakości wyroby z karakuł znaleziono w świątyniach starożytnego Babilonu.

MerynosyW
Merynosy

Merynosy, owce merynosowe – rasa owiec bardzo cenionych ze względu na runo. Wywodzi się ona z Azji. W XII w. owce te dotarły na Półwysep Iberyjski. Stamtąd dopiero w XVIII w. zostały sprowadzone do innych krajów Europy. Umaszczone biało, wełna silnie karbikowana, cienka. W Europie występują przeważnie formy bezrogie, poza Europą również rogate przy czym rogate są barany, ale nie maciorki. Wysokość w kłębie: 80-90 cm; masa ciała: 120-140 kg. (tryk), 80-90 kg. (maciorka).

Owca bretońskaW
Owca bretońska

Owca bretońska – rasa owcy domowej, dorastająca do wysokości 45 cm, co czyni je najmniejszą rasą owiec na świecie. Pochodzi z terenów północnej Francji. Występuje w trzech odmianach umaszczenia: czarnej, brązowej i białej. Rogi samca owcy bretońskiej posiadają podwójny skręt. W hodowli są łatwe w utrzymaniu i mało wymagające.

Owca kameruńskaW
Owca kameruńska

Owca kameruńska – rasa owiec, pochodząca z zachodniej Afryki, głównie z Kamerunu i z Wybrzeża Kości Słoniowej.

Owca romanowskaW
Owca romanowska

Owca romanowska – rasa owiec krótkoogoniastych typu kożuchowego. Została wyhodowana w Rosji.

Owca somalijskaW
Owca somalijska

Owca somalijska – rasa owiec szerstnych wyhodowana w Somalii, na świecie znana pod nazwą Blackheaded Somali, Ogaden lub Berbera Blackhead. Charakteryzuje się brakiem rogów oraz białym umaszczeniem ciała i czarną głową. Jest użytkowana dla mięsa. Samice osiągają wysokość 62 cm przy średniej masie ciała ok. 30 kg.

Owca śruborogaW
Owca śruboroga

Owca śruboroga, racka – rasa owiec. Hodowana była głównie na Węgrzech, ale jej obszary hodowli obejmowały również kraje sąsiadujące np. Rumunię, gdzie nazywano ją „Tucerna”. Pierwotnie występowała na stepach i obszarach trawiastych. Owca ta była użytkowana trojako - dostarczała mięsa, mleka i wełny. Dawniej Węgrzy oczekiwali od swoich zwierząt wytrzymałości oraz zdolności do samodzielnego znajdywania dla siebie pastwisk. Owca ta spełniała wszystkie wymienione wyżej warunki i szybko zyskała popularność na Węgrzech.

Owca wielorogaW
Owca wieloroga

Owca wieloroga, owca czteroroga, owca Jacoba – rasa owiec. Jej pochodzenie nie jest znane. Przypuszcza się, że pochodzi z obszarów dzisiejszej Syrii. Hodowana jest głównie w Europie zachodniej i w USA w stanie Teksas, ale jej obszary hodowli obejmują także stany sąsiednie, gdzie hoduje ją się na bardzo małą skalę. Jej głównym celem użytkowym jest dostarczanie mięsa i mleka.

Owca wrzosówkaW
Owca wrzosówka

Owca wrzosówka – jedna z ras owcy domowej, hodowana w Polsce.

Soay (rasa)W
Soay (rasa)

Soay – rasa owcy domowej wywodząca się z odizolowanej populacji prymitywnych owiec dziko żyjących na wyspie Soay, uznawana za najstarszą i najbardziej prymitywną rasę spośród udomowionych owiec europejskich. Przodkowie rasy Soay zachowali budowę owiec z okresu neolitu. Ich pochodzenie nie jest jednoznacznie wyjaśnione. Badacze uważają, że zostały pozostawione na wyspie Soay w IX lub X w. przez wikingów. W latach 30. XX w. stado ponad stu owiec zostało przeniesione na wyspę Hirta, gdzie od lat 50. XX w. objęto je badaniami naukowymi, zwłaszcza pod kątem zależności pomiędzy ubarwieniem i rozmiarami a płodnością.

Suffolk (rasa owiec)W
Suffolk (rasa owiec)

Suffolk – popularna w wielu krajach angielska rasa owcy domowej, o użytkowości mięsno-wełnistej, przystosowana do chowu na intensywnych pastwiskach. Charakterystyczna cechą tej rasy jest czarno owłosiona głowa i nogi okryte krótką sierścią, natomiast tułów okryty jest białą wełną. Rasa Suffolk wykorzystywana jest w krzyżowaniu towarowym jako komponent zapewniający obfite umięśnienie, szczególnie dobry kształt kulki (uda) oraz dobre wykorzystanie pastwiska.

Texel (rasa owiec)W
Texel (rasa owiec)

Texel (teksel) – rasa owcy domowej, o użytkowości mięsnej, przystosowana do chowu na intensywnych pastwiskach kwaterowych w rejonach nadmorskich. Głównym ośrodkiem chowu są nadbrzeżne rejony północnej Holandii oraz Fryzja. Nazwa rasy pochodzi od wyspy Texel. Oprócz Europy rasa ta jest popularna w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Urugwaju. Wełna używana jest głównie do wyrobu pończoch.