
Herbatowate, kameliowate – rodzina roślin należąca do rzędu wrzosowców. Zalicza się do niej ok. 240 gatunków łączonych w 8–9 rodzajów. Rośliny te są najbardziej zróżnicowane w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, ale występują też w tropikalnej części Ameryki Południowej i Północnej, sięgając na północ do południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Największe znaczenie użytkowe ma w tej rodzinie herbata (kamelia) chińska Camellia sinensis, wykorzystywana do celów leczniczych oraz zaparzania popularnego na całym świecie napoju – herbaty. Z nasion kamelii olejodajnej Camellia oleifera wyciska się olej używany w kosmetyce i jako jadalny. Olejodajne są też inne gatunki tego rodzaju. Uprawiane jako rośliny ozdobne są liczne gatunki kamelii, a zwłaszcza kamelia japońska, poza tym rośliny z rodzajów: stewarcja Stewartia, Franklinia, Gordonia.

Franklinia amerykańska – gatunek z rodziny herbatowatych (Theaceae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Franklinia W. Bartram ex H. Marshall, 1785.

Gordonia – rodzaj roślin z rodziny herbatowatych (Theaceae). Obejmuje 22–25 gatunków. Rośliny te występują od południowo-wschodniej części USA, poprzez Meksyk po tropikalną część Ameryki Południowej. Niektóre gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne, zwłaszcza Gordonia lasianthus.

Herbata chińska – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych. Jej liście i pączki wykorzystywane są do przygotowania napoju – herbaty. Pochodzi prawdopodobnie z gór na pograniczu Chin, Indii i Mjanmy, lecz obecnie jest rośliną szeroko rozpowszechnioną w uprawie. Ze względu na ekstensywną uprawę na rozległym obszarze i łatwe dziczenie krzewów herbaty chińskiej – aktualny zasięg dzikiego występowania gatunku i jego dwóch podstawowych odmian jest niejasny.

Kamelia – rodzaj roślin z rodziny herbatowatych. Należy do niego prawie 300 gatunków. Większość gatunków pochodzi głównie ze wschodniej i południowo-wschodniej Azji, jedynie nieliczne gatunki z rejonu Himalajów i Archipelagu Malajskiego. Do Europy trafiły w połowie XVIII wieku.

Kamelia japońska – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych (Theaceae). Pochodzi z górskich rejonów Japonii, północnych Chin i Korei, gdzie stanowi podszycie lasów.

Kamelia mała, kamelijka – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych. Pochodzi z Japonii, z wysp Kiusiu i Riukiu.

Kamelia olejodajna – gatunek drzewa z rodziny herbatowatych pochodzący z Chin i niektórych rejonów Indochin. Według botaników jest bardzo blisko spokrewniony z kamelią sazanka, obydwa te gatunki mają wspólnego przodka.

Stewarcja – rodzaj roślin z rodziny herbatowatych (Theaceae), liczący tylko 8 – 9 gatunków. Mrozoodporne gatunki wschodnie można spotkać tylko w chłodniejszych rejonach Chin, Korei oraz centralnej i południowej Japonii. Zachodnie – we wschodniej części Ameryce Północnej. Wrażliwe na zimno gatunki rosną w Laosie, Tajlandii i Wietnamie. Łacińska nazwa rodzajowa została nadana tej roślinie na część lorda Johna Stuarta.

Stewarcja chińska – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych (Theaceae), występująca we wschodniej części centralnych Chin w prowincjach Anhui, Hubei, Jiangxi, Syczuan, Zhejiang. Rośnie tam w cieplejszych, niższych i zalesionych położeniach górskich.

Stewarcja kameliowata – gatunek rośliny drzewiastej z rodziny herbatowatych (Theaceae) występujący naturalnie w ciepłych i chłodniejszych, wilgotnych lasach centralnej i południowej Japonii oraz w Korei Południowej. W Polsce czasami uprawiana.