WKuchnia bawarska – regionalna kuchnia niemiecka, charakterystyczna dla Bawarii, w tym zwłaszcza Monachium.
WBergader Privatkäserei GmbH – niemieckie rodzinne przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego z siedzibą w Waging am See w Bawarii.
WKnedle tyrolskie oryg. nazwa Tiroler Knödel, również bułczane knedle – wspólny przysmak dla kuchni austriacko-bawarskiej i frankońskiej.
WKrem bawarski – jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec, charakterystyczny dla kuchni bawarskiej.
WObazta – pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.
WOmlet biszkoptowy – rodzaj omletu. Podawany na słodko lub słono.
WRumtopf, inaczej TUTTI-FRUTTI – owoce w rumie, przygotowywane według tradycyjnej, bawarskiej receptury.
WTafelspitz – danie mięsne charakterystyczne dla kuchni austriackiej i bawarskiej, zwłaszcza znane w Wiedniu, gdzie było popularyzowane przez jego amatora, cesarza Franciszka Józefa I. Pozostaje popularnym daniem austriackim.
Wątróbka po bawarsku – smażone na chrupko z cebulą wątróbki wieprzowe podawane z papryką, ogórkiem konserwowym oraz grzankami, ewentualnie pieczonymi ziemniakami.