
Kuchnia bawarska – regionalna kuchnia niemiecka, charakterystyczna dla Bawarii, w tym zwłaszcza Monachium.

Bergader Privatkäserei GmbH – niemieckie rodzinne przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego z siedzibą w Waging am See w Bawarii.

Knedle tyrolskie oryg. nazwa Tiroler Knödel, również bułczane knedle – wspólny przysmak dla kuchni austriacko-bawarskiej i frankońskiej.

Krem bawarski – jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec, charakterystyczny dla kuchni bawarskiej.

Obazta – pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.

Omlet biszkoptowy – rodzaj omletu. Podawany na słodko lub słono.

Rumtopf, inaczej TUTTI-FRUTTI – owoce w rumie, przygotowywane według tradycyjnej, bawarskiej receptury.

Tafelspitz – danie mięsne charakterystyczne dla kuchni austriackiej i bawarskiej, zwłaszcza znane w Wiedniu, gdzie było popularyzowane przez jego amatora, cesarza Franciszka Józefa I. Pozostaje popularnym daniem austriackim.
Wątróbka po bawarsku – smażone na chrupko z cebulą wątróbki wieprzowe podawane z papryką, ogórkiem konserwowym oraz grzankami, ewentualnie pieczonymi ziemniakami.