Kuchnia bawarskaW
Kuchnia bawarska

Kuchnia bawarska – regionalna kuchnia niemiecka, charakterystyczna dla Bawarii, w tym zwłaszcza Monachium.

Bergader PrivatkäsereiW
Bergader Privatkäserei

Bergader Privatkäserei GmbH – niemieckie rodzinne przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego z siedzibą w Waging am See w Bawarii.

Knedle tyrolskieW
Knedle tyrolskie

Knedle tyrolskie oryg. nazwa Tiroler Knödel, również bułczane knedle – wspólny przysmak dla kuchni austriacko-bawarskiej i frankońskiej.

Krem bawarskiW
Krem bawarski

Krem bawarski – jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec, charakterystyczny dla kuchni bawarskiej.

ObaztaW
Obazta

Obazta – pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.

Omlet biszkoptowyW
Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy – rodzaj omletu. Podawany na słodko lub słono.

RumtopfW
Rumtopf

Rumtopf, inaczej TUTTI-FRUTTI – owoce w rumie, przygotowywane według tradycyjnej, bawarskiej receptury.

TafelspitzW
Tafelspitz

Tafelspitz – danie mięsne charakterystyczne dla kuchni austriackiej i bawarskiej, zwłaszcza znane w Wiedniu, gdzie było popularyzowane przez jego amatora, cesarza Franciszka Józefa I. Pozostaje popularnym daniem austriackim.

Wątróbka po bawarskuW
Wątróbka po bawarsku

Wątróbka po bawarsku – smażone na chrupko z cebulą wątróbki wieprzowe podawane z papryką, ogórkiem konserwowym oraz grzankami, ewentualnie pieczonymi ziemniakami.