Wina węgierskieW
Wina węgierskie

Węgry są pierwszym krajem na świecie, w którym wprowadzono formalną legislację wina.

BlaufränkischW
Blaufränkisch

Blaufränkisch - czerwony, ciepłolubny, późno dojrzewający szczep wina, uprawiany głównie w Europie Środkowej: na Węgrzech i Słowacji, w Austrii i Niemczech.

Egri bikavérW
Egri bikavér

Egri bikavér – czerwone wieloodmianowe wino węgierskie z Egeru.

FurmintW
Furmint

Furmint – biały szczep winnej latorośli, pochodzący prawdopodobnie z Węgier i rozpowszechniony w tokajskim regionie winiarskim, gdzie zajmuje 70% winnic. Popularne są wina typu tokaj aszú. Uprawiany jest również w mniejszym stopniu w Słowenii, na Słowacji, w Austrii i w innych krajach.

KadarkaW
Kadarka

Kadarka, gymza, gamza – czerwony szczep winorośli właściwej, najpopularniejsza odmiana winorośli na Węgrzech, uprawiana na całym Półwyspie Bałkańskim.

Tokaj (wino)W
Tokaj (wino)

Tokaj – białe deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron (cibeba) w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja.

Tokaj AszúW
Tokaj Aszú

Tokaj aszú (węg.) tokaji aszú wym. IPA: tokaji ɒsuː, (słow.) tokajský výber – białe, zwykle likierowe wino produkowane w rejonie Tokaj-Hegyalja na Węgrzech i w rejonie Tokaj na Słowacji. Ma bardzo intensywny korzenno-waniliowy smak oraz barwę topazu (ciemnosłomkową). Ma też duży potencjał dojrzewania i jest zaliczane do najlepszych win likierowych na świecie.