
Hiszpania to drugi najstarszy winiarski kraj basenu Morza Śródziemnego. Produkuje nowoczesne wina od owocowych po gronowe wysokiej jakości i potencjale starzenia.

Burnarj – hiszpańskie wino musujące wytwarzane z pomarańczy uprawianych w gminie Palma del Río, w dolinie Gwadalkiwir, w Andaluzji. Wino wytwarzane jest w ilości ok. 200 000 butelek rocznie.

Callet – rzadka odmiana winorośli właściwej o ciemnej skórce, pochodząca z Majorki i jedynie tam uprawiana jako jedna z najważniejszych miejscowych odmian. Nazwa w majorkańskim dialekcie oznacza czarny.

Cava – wino musujące produkowane w Hiszpanii z wykorzystaniem metody szampańskiej, jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Użycie nazwy nie jest zastrzeżone dla konkretnego regionu, jednak cava pochodzi i jest w 95% produkowana w Katalonii, w lekko pagórkowatym regionie Penedés w okolicach Barcelony.

W Hiszpanii, podobnie jak w innych krajach winiarskich, obowiązuje kilkustopniowa klasyfikacja win, w oparciu o kryteria jakościowe i geograficzne.

Malaga – słodkie, deserowe wino hiszpańskie z podsuszonych winogron szczepów pedro ximénez i muscat de alexandria, o charakterystycznej gęstej konsystencji i słodkim aromacie przywołującym na myśl rodzynki oblane karmelem. Kolor zależy od wieku, metody starzenia, poziomu cukru i proporcji użytych odmian winogron.

Sherry, także jerez, xeres – hiszpańskie wino wzmocnione pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera. Od schyłku XVI wieku zyskało popularność w Anglii, stąd ogólnie przyjęta angielska nazwa tego trunku.