Kuchnia czeskaW
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji. Ma ona swoje regionalizmy: czeskie, morawskie i śląskie. Typowy obiad składa się z zupy, najczęściej gulaszowej, flakowej, kapuśniaku, ziemniaczanej, rosołu z różnymi kluseczkami i drugiego dania – knedlików z pieczenią lub roladą.

BecherovkaW
Becherovka

Becherovka – ziołowy likier z Czech. Zawiera wodę, jakościowy alkohol, naturalny cukier i specyficzną gorzką mieszankę około 32 ziół i przypraw. Została wprowadzona do sprzedaży w 1807. Nazywana jest 13. źródłem karlowarskiego uzdrowiska. Właścicielem marki jest firma Pernod Ricard.

Buchty (ciasto)W
Buchty (ciasto)

Buchty – słodki wyrób piekarniczy: połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem. Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Bucht nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem.

BurčákW
Burčák

Burčák [burt͡ʃa:k] – czeskie słowo oznaczające napój winny będący częściowo sfermentowanym moszczem z winogron. Jest to półprodukt powstały podczas produkcji wina, który nadaje się do spożycia już kilka dni po rozpoczęciu fermentacji moszczu. Zawartość alkoholu w burczaku wynosi 4–10%.

Chodský koláčW
Chodský koláč

Chodský koláč – odmiana kołacza, charakterystyczna dla czeskiego regionu etnograficznego – Ziemi Chodzkiej ze stolicą w Domažlicach.

DočesnáW
Dočesná

Dočesná – święto piwa, odbywające się na przełomie sierpnia i września w Žatcu w północno-zachodnich Czechach.

Hiszpański ptaszekW
Hiszpański ptaszek

Hiszpański ptaszek – danie kuchni czeskiej przyrządzane z duszonej wołowiny.

Hořické trubičkyW
Hořické trubičky

Hořické trubičky - ręcznie wyrabiane rurki waflowe, tradycyjne słodycze czeskie, podobne nieco w wyglądzie i smaku do polskich rurek z kremem.

Knedle tyrolskieW
Knedle tyrolskie

Knedle tyrolskie oryg. nazwa Tiroler Knödel, również bułczane knedle – wspólny przysmak dla kuchni austriacko-bawarskiej i frankońskiej.

KnedlikiW
Knedliki

Knedliki – popularna potrawa mączna kuchni czeskiej i słowackiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Do knedlików najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub sztukę mięsa z sosem. Jako dodatek zwykle podaje się duszoną kapustę.

KofolaW
Kofola

Kofola – bezalkoholowy napój gazowany produkowany w Czechach i na Słowacji. Powstał w roku 1960 w Czechosłowacji, gdzie zdobył największą popularność. Właścicielem znaku towarowego Kofola jest spółka Kofola Československo z siedzibą w Karniowie. Kofola nadal jest głównym konkurentem Coca-Coli oraz Pepsi w Czechach i na Słowacji i jeden z czołowych producentów i dystrybutorów napojów bezalkoholowych w Europie Środkowej i Wschodniej.

KulajdaW
Kulajda

Kulajda - gęsta i pożywna zupa kuchni czeskiej, składająca się z wody, śmietany, grzybów, jajek, ziemniaków i przypraw. Popularna w południowych Czechach, charakteryzuje się specyficznym smakiem nadawanym jej przez grzyby. Istnieje wiele różnych wersji przepisów na kulajdę.

PischingerW
Pischinger

Pischinger – torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową, oblany lukrem czekoladowym. Pomysłodawcą tortu był wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzący swoje cukiernicze dzieła w drugiej połowie XIX wieku. Po dzień dzisiejszy w byłej Galicji jest przygotowywany przez gospodynie dla niespodziewanych gości.

Placki ziemniaczaneW
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, placki kartoflane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków, placki smażone na tłuszczu.

Plzeňský gulášW
Plzeňský guláš

Plzeňský guláš – regionalne, mięsne danie kuchni czeskiej charakterystyczne dla regionu pilzneńskiego.

Smažený sýrW
Smažený sýr

Smažený sýr − czesko-słowackie tradycyjne danie z sera.

ŠpekáčekW
Špekáček

Špekáček – rodzaj czeskiej kiełbasy wyrabiany z drobnorozdrobnionej mieszaniny wieprzowego i wołowego mięsa z dodatkiem wędzonej słoniny ), od czego pochodzi nazwa wyrobu, potocznie nazywanego też buřt, wuřt.

Svíčková na smetaněW
Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně, svíčková omáčka lub smetanová omáčka ke svíčkové – danie mięsne z polędwicy wołowej podawanej w sosie, który pierwotnie był przygotowywany z warzyw korzeniowych, a później z warzyw z dodatkiem śmietany.

TatrankyW
Tatranky

Tatranky – czeskie pięciowarstwowe wafelki z polewą czekoladową tylko na węższych brzegach. Powstały w roku 1945.

TrdelníkW
Trdelník

Trdelník – tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica. Jest wykonane z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem.

Uszy sztramberskieW
Uszy sztramberskie

Uszy sztramberskie – odmiana pierników w kształcie zwiniętej rurki (trąbki) wytwarzana w czeskim mieście Štramberk.

UtopenecW
Utopenec

Utopenec – popularna czeska przekąska, serdelkowate kiełbaski w marynacie.

Vepřo knedlo zeloW
Vepřo knedlo zelo

Vepřo knedlo zelo - jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni czeskiej.

Vinea (napój)W
Vinea (napój)

Vinea – niealkoholowy napój gazowany, wykonany na bazie winogron, który po raz pierwszy został stworzony w Czechosłowacji w 1973 roku przez Słowaka Jána Farkaša, biochemika pracującego dla Bratysławskiego Instytutu Uprawy Winorośli i Tworzenia Wina. Produkcja napoju rozpoczęła się w roku 1974. Po latach kwestionowania własności marki, w styczniu 2008 roku Vinea została sprzedana producentowi Kofoli. Występuje w dwóch podstawowych wersjach smakowych: białej i czerwonej. Smak napoju rzeczywiście przypomina wino musujące takie jak игристое.

Zupa czosnkowaW
Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa – rzadka klarowna zupa; danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej, sztandarowe w kategorii zup.

ŻurW
Żur

Żur – zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów, albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym.