BurrataW
Burrata

Burrata – włoski ser z mleka krowiego wytwarzany z mozzarelli i śmietany. Zewnętrzna skorupa to solidna mozzarella zawierająca wewnątrz mieszankę stracciatelli i śmietanę, które nadają jej miękką konsystencję. Jest to produkt typowy dla regionu Apulii.

Casu marzuW
Casu marzu

Casu marzu – gatunek wytwarzanego na Sardynii sera owczego o smaku podobnym do gorgonzoli, znanego głównie z żyjących w serze larw much Piophila casei, które są celowo wprowadzane do sera w celu wywołania fermentacji, nadającej serowi oczekiwanego smaku.

FontinaW
Fontina

Fontina lub fr. Fontine – rodzaj włoskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz półtwardych. Smak sera Fontina jest bardzo delikatny. Po 2-miesięcznym dojrzewaniu ser nadaje się do starcia na tarce. Ser Fontina jest wykorzystywany jako przyprawa do wielu różnych potraw.

Gorgonzola (ser)W
Gorgonzola (ser)

Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879.

Grana PadanoW
Grana Padano

Grana Padano – rodzaj włoskiego sera, produkowany z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych, podpuszczkowych.

MascarponeW
Mascarpone

Mascarpone – ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.

MontasioW
Montasio

Montasio - rodzaj włoskiego sera, oryginalnie produkowanego z surowego mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego, o zawartości 32% tłuszczu.

MozzarellaW
Mozzarella

Mozzarella – ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania. Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.

ParmezanW
Parmezan

Parmezan – ser twardy typu podpuszczkowego, wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance.

PecorinoW
Pecorino

Pecorino – ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z Włoch.

RicottaW
Ricotta

Ricotta – miękki, niedojrzewający ser zwarowy, pierwotnie produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych poprzez drugie gotowanie, przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20–30% tłuszczu. Spożywany jest na świeżo lub jako składnik potraw: ciast i innych słodyczy, farszów, klusek itp. Oryginalnie włoska ricotta produkowana jest z wcześniej wspomnianej serwatki, jednak na rynku możemy znaleźć ricottę wytwarzaną z serwatki z dodatkiem mleka, a także ricottę z pełnego mleka. Ta ostatnia jest popularna w Stanach Zjednoczonych.

Robiola di RoccaveranoW
Robiola di Roccaverano

Robiola di Roccaverano – ser włoski, posiadający oznaczenie pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej. Produkt ma długą historię – wspominany był już przez Pliniusza Starszego.