
Cukiernik (ciastkarz) – osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek.

Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik, autor fundamentalnych książek kucharskich klasycznej kuchni francuskiej.

Jeffrey Adam „Duff” Goldman – cukiernik i gwiazda amerykańskiego programu Ace of Cakes. Goldman jest właścicielem cukierni Charm City Cakes w Baltimore, w stanie Maryland, która specjalizuje się w wyrobie unikatowych tortów.

Rudolf Lindt – szwajcarski wynalazca i producent czekolady.

Josef Manner – austriacki przedsiębiorca działający w branży spożywczej.

Carl Anders Rohdin, urodzony 1835 w Sztokholmie, zmarł 1915 w Säffle. Cukiernik oraz poeta, jako pierwszy otrzymał szwedzkie odznaczenie Litteris et Artibus.
Franz Sacher – austriacki cukiernik, znany ze stworzenia tortu Sachera. Jego syn Eduard Sacher założył hotel nazywany Hotelem Sacher, w którym główną atrakcją była możliwość skosztowania tortu Sachera.

Karol Ernest Henryk Wedel, z niem. Karl Ernst Heinrich Wedel (Vedel) – niemiecki cukiernik, założyciel przedsiębiorstwa E. Wedel.