Bag-in-box – kombinacja opakowania foliowego i kartonowego przeznaczona do pakowania i przechowywania różnorakich produktów płynnych i półpłynnych z zachowaniem ich świeżości i wszelkich pozostałych walorów przez dłuższy czas.

Giełda towarowa – zespół osób, urządzeń i środków technicznych zapewniający wszystkim uczestnikom obrotu jednakowe warunki zawierania transakcji giełdowych oraz jednakowy dostęp w tym samym czasie do informacji rynkowych, a w szczególności do informacji o kursach i cenach towarów giełdowych oraz o obrotach towarami giełdowymi.

Jakość hedoniczna to wynik ocen wrażenia zmysłowego lub ocenianej próbki pod kątem subiektywnych emocji - pozytywnych lub negatywnych: przyjemny-nieprzyjemny, ładny-brzydki, smaczny-niesmaczny. Analogiczne znaczenie mają pojęcia „smakowitość”, „pożądalność”, „akceptowalność konsumencka” lub „preferencje konsumenckie”, stosowane w analizie sensorycznej żywności.

Obróbka wstępna − pierwsza z dwóch zasadniczych części procesu przygotowywania potraw w gastronomii.

Opakowanie – wytwór o określonej konstrukcji, którego zadaniem jest zabezpieczenie towaru lub otoczenia w trakcie transportu i przechowywania. Pełni on często funkcję narzędzia marketingowego, pobudzającego swoim estetycznym wyglądem oraz przekazem marketingowym do nabycia towaru. Często opakowanie pełni więc rolę „cichego sprzedawcy”.

Outlet – sklep fabryczny, sprzedający towar wyłącznie jednego producenta. Obiekty tego typu często znajdują się przy fabrykach, choć nie jest to regułą.

Pociąg towarowy – zespół wagonów towarowych sprzęgniętych z co najmniej jedną czynną lokomotywą, odpowiednio osygnalizowany i wyposażony w wymagane dokumenty, obsługiwany przez drużynę pociągową, oznaczony numerem i posiadający rozkład jazdy i przygotowany do drogi bądź znajdujący się w drodze.

Puszystość lodów – wskaźnik stopnia napowietrzenia lodów. Puszystość można wyrazić jako stosunek rzeczywistej objętości lodów zmierzonej w cylindrze pomiarowym do objętości teoretycznej, czyli wyliczonej na podstawie ich masy i gęstości.

Towar luzem – wersja towaru, w której nie jest on jeszcze przygotowany do sprzedaży: zazwyczaj jest bez opakowania lub jest pakowany w wielkogabarytowe opakowanie takie jak worki, skrzynie. W tej wersji trafia do fabryk lub do pakowni, rzadziej do sklepów. Dawniej była to główna forma sprzedaży towarów. Ta forma sprzedaży umożliwia sprzedaż dowolnej ilości towaru np pół kilograma cukru. W wersji luzem można zakupić np. alkohole, płyty z oprogramowaniem i wiele innych rzeczy.

Fortyfikacja, wzbogacanie żywności – dodanie do żywności jednego lub kilku składników odżywczych. Celem tego działania jest zapobieżenie niedoborom wybranych składników w określonych grupach ludności lub całych populacjach. Część żywności wzbogacanej ze względu na jej udokumentowane korzystne oddziaływanie na zdrowie populacji może być zamiennie nazywana żywnością funkcjonalną. Żywność wzbogacana konsumowana w racjonalny sposób wraz żywnością naturalną nie prowadzi do nadmiernego pobrania wybranych dodanych składników spożywczych.