Zelandia (prowincja)W
Zelandia (prowincja)

Zelandia – prowincja leżąca na południowym zachodzie Holandii przy granicy z Belgią. Stolicą prowincji jest miasto Middelburg.Wyznanie (1999)Protestantyzm 35%Katolicyzm 23%

BoterbabbelaarW
Boterbabbelaar

Boterbabbelaar lub roomboterbabbelaar – holenderski cukierek maślany. Twardy cukierek do ssania, koloru beżowego, o łagodnym, słodkim, maślanym smaku. Cukierki te są tradycyjnym produktem regionalnym charakterystycznym dla prowincji Zelandii.

Holenderski koń zimnokrwistyW
Holenderski koń zimnokrwisty

Holenderski koń zimnokrwisty – jedna z ras niezwykle masywnego i jednego z najcięższych holenderskich koni zimnokrwistych. Jest to dość młoda rasa wyhodowana w Holandii po 1918 roku jako krzyżówka brabantów, belgijskich ardenów i holenderskich klaczy typu zeeland.

WalcherenW
Walcheren

Walcheren – półwysep w południowo-zachodniej Holandii, w prowincji Zelandia. W przeszłości była to wyspa położona w estuarium Skaldy, obecnie posiada stałe połączenie z półwyspem Zuid-Beveland.

Zeeuws-VlaanderenW
Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen – region w holenderskiej części Flandrii, na południe od ujścia Skaldy. Zajmuje powierzchnię 875,8 km², w 2013 roku liczył ok. 106 tys. mieszkańców.

Zeeuwse bolusW
Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus – słodka, okrągła bułeczka drożdżowa w kształcie spirali, tradycyjnie wypiekana w holenderskiej prowincji Zelandii i uważana za kulinarny produkt lokalny.

Zeeuwse knoopW
Zeeuwse knoop

Zeeuwse knoop lub Zeeuws knopje/knoopje – ozdobny przedmiot złożony z centralnie położonej większej (pół)kuleczki otoczonej mniejszymi (pół)kuleczkami, pomiędzy którymi znajduje się misterna siateczka z drutu w formie okalającego każdą z kuleczek wianuszka, charakterystyczny dla holenderskiej prowincji Zelandii.

Zeeuwse mosselenW
Zeeuwse mosselen

Zeeuwse mosselen – omułki jadalne pochodzące z hodowli zlokalizowanych w holenderskiej prowincji Zelandii w zatoce Oosterschelde ; oficjalnie uznany produkt lokalny. Są nazywane „czarnym złotem” ze względu na niebiesko-czarny kolor muszli. Ich soczyste mięso po przyrządzeniu ma morski, słodkawy smak i błyszczący perłowy kolor. Mogą być wykorzystywane w kuchni na różne sposoby.