NapójW
Napój

Napój – płyn przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Napoje oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaspokojenie pragnienia oraz dostarczanie pijącemu wartości odżywczych, mogą pełnić między innymi funkcje lecznicze, obyczajowe i obrzędowe.

Dandelion and burdockW
Dandelion and burdock

Dandelion and burdock – tradycyjny napój znany na Wyspach Brytyjskich od około 1265 roku. Tradycyjna metoda produkcji oparta jest na fermentacji korzeni mniszka lekarskiego i łopianu, dlatego napój staje się naturalnie gazowany. Obecnie w Wielkiej Brytanii jest sprzedawany m.in. w puszkach, podobnie jak inne napoje orzeźwiające.

Guaraná JesusW
Guaraná Jesus

Guaraná Jesus jest brazylijskim napojem bezalkoholowym produkowanym przez Eduardo Lago, rozlewcę napojów Coca-Cola położoną w São Luís. Napój popularny jest w regionie, gdzie podobno wyparł nawet coca-colę. W jego skład wchodzi ekstrakt z guarany, który zawiera kofeinę, teofilina i teobromina. Lago zauważył, że „każdy Brazylijczyk wie, że guarana jest stymulantem, co oznacza, że stymuluje wszystko”. Nazwa napoju pochodzi od Jesusa Norberto Gomesa, farmaceuty, który stworzył recepturę napoju w 1920. Napój jest koloru różowego, ma cynamonowy aromat i bardzo słodki smak. Sprzedawany jest pod hasłem reklamowym „the pink dream”. Od 2006 r. marka należy do The Coca-Cola Company.

Kawa i napoje na bazie kawyW
Kawa i napoje na bazie kawy

Napoje kawowe robione z użyciem gorącej wody, czasami zimnej, oraz kawy. Parzenie kawy może odbywać się w powolnym procesie jak filtrowanie, za pomocą French press, moki (kawiarki) czy perkolatora lub szybko w ekspresie ciśnieniowym. Kawy z ekspresu nazywa się “espresso”, pozostałe nazywa się "kawami parzonymi". Większość napojów kawowych opartych jest na kawie parzonej lub espresso. Część napojów jest z dodatkiem mleka lub śmietanki, część z dodatkiem spienionego mleka lub mleka roślinnego, a także dodatkiem gorącej wody. Innymi dodatkami mogą być substancje zapachowe lub smakowe (syropy), likiery alkoholowe, a nawet herbata. Jest bardzo wiele rodzajów napojów na bazie espresso lub kawy parzonej.

MoszczW
Moszcz

Moszcz – świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp.. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.

Napój magicznyW
Napój magiczny

Napój magiczny – napój, który miał posiadać niezwykłą moc, zwykle dlatego, że został zaczarowany przez wypowiedzenie magicznego zaklęcia.

SikhyeW
Sikhye

Sikhye – tradycyjny koreański, słodki, niealkoholowy napój ryżowy, zwykle podawany na deser. Oprócz płynnych składników sikhye zawiera ziarna gotowanego ryżu, a czasem też orzeszki piniowe.