Napój alkoholowyW
Napój alkoholowy

Napój alkoholowy – napój zawierający etanol, jedna z najpopularniejszych używek. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów, a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej, napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

AbsyntW
Absynt

Absynt – wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany w procesie ekstrakcji kwiatów i liści piołunu, anyżu i kopru włoskiego oraz mniejszych ilości innych ziół. Absynt zaliczany jest do wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki.

AperitifW
Aperitif

Aperitif – napój alkoholowy podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu.

AwamoriW
Awamori

Awamori – rodzaj napoju alkoholowego, pochodzącego z japońskiej wyspy Okinawa.

BeopjuW
Beopju

Beopju – tradycyjny koreański napój alkoholowy z rodziny cheongju. Wywodzi się z Gyeongju. Rodzaj wina ryżowego o zawartości 16‒18% alkoholu.

BimberW
Bimber

Bimber – wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach amatorskich. Otrzymywany zazwyczaj przez destylację okresową z zacieru z fermentacji alkoholowej. Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem. Najczęściej otrzymywany z najtańszych produktów bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach, ale oczyszczony, najczęściej węglem aktywnym, występujący w mieszankach daje wrażenie smaku handlowego czystego spirytusu. Bywa zaprawiany sokami owocowymi lub uszlachetniany przez leżakowanie.

BombardinoW
Bombardino

Bombardino - włoski napój alkoholowy, popularny zwłaszcza wśród narciarzy w okolicach Alp.

CachaçaW
Cachaça

Cachaça – bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego, z zawartością alkoholu na poziomie 38 lub 48%, z dodatkiem sześciu gramów cukru na litr. Znany również jako aguardente i aguardiente, porównywany z wódką. Cachaca to alkohol, który uważany jest za tzw. dobro narodowe Brazylii, stanowi on jeden z głównych składników popularnego brazylijskiego drinka znanego jako Caipirinha. Cachaca jest nazwą unikalną, która zgodnie z obowiązującym w Brazylii prawem może być nadawana wyłącznie alkoholom produkowanym z cukru trzcinowego na terenie Brazylii

Caffè alla valdostanaW
Caffè alla valdostana

Caffè alla valdostana (wł.) albo Café à la valdôtaine (fr.) – tradycyjny włoski napój na bazie alkoholu i kawy, popularny w Dolinie Aosty i w okolicach Alp. Napój, podawany na gorąco w specyficznym naczyniu, zwanym coppa dell'amicizia (wł.), coupe de l'amitié (fr.) lub grolla, jest serwowany tradycyjnie zimową porą.

ChichaW
Chicha

Chicha – rodzaj napoju alkoholowego wyrabianego przez Indian z rejonu Andów, który istniał już w czasach imperium Inków. Jest wytwarzany ze specjalnego gatunku kukurydzy.

ChūhaiW
Chūhai

Chūhai – japoński napój alkoholowy powstały z połączenia alkoholu destylowanego z wodą gazowaną. Nazwa chūhai jest skrótem od shōchū highball , który był pierwszym koktajlem alkoholowym na bazie shōchū z dodatkiem wody gazowanej i soku z cytryny. Chūhai w Japonii sprzedawany jest w puszkach i często produkowany jest na bazie wódki. W świetle japońskiego prawa o opodatkowaniu napojów alkoholowych chūhai podlega opodatkowaniu na zasadach identycznych jak likiery. Zdarzają się specyficzne rodzaje chūhai traktowane jak alkohole spirytusowe.

ColoncheW
Colonche

Colonche – meksykański napój alkoholowy otrzymywany z soku z gotowanych i ostudzonych owoców niektórych rodzajów jadalnych kaktusów, zwłaszcza Opuntia streptacantha. Sam napój ma długą historię, lecz nazwa colonche ma niejasną etymologię. W języku nahuatl nazywano ten napój nochoctli. Nie opracowano jeszcze pewnego sposobu konserwacji soku i samego napoju, więc produkuje się colonche na bieżąco wyłącznie w sezonie dojrzewania owoców opuncji i konsumuje jeszcze podczas trwania fermentacji, gdy napój jest słodki.

CrustaW
Crusta

Crusta – ozdoba szklanki, stosowana głównie przy napojach alkoholowych. Wykonuje się ją zwilżając krawędź szklanki, a następnie dotykając krawędzią wysypanej na deskę czy talerzyk soli, cukru bądź innej sypkiej substancji.

Cruzan RumW
Cruzan Rum

Cruzan Rum // – amerykański producent rumu zlokalizowanym na wyspie Saint Croix. Właścicielem jest firma Beam Suntory. Gorzelnia została założona w 1760 roku i przypisuje sobie miano "najbardziej uznanej destylarni na świecie". Od ośmiu pokoleń gorzelnia zarządzania jest niezmiennie przez rodzinę Nelthropp.

CydrW
Cydr

Cydr, inaczej jabłecznik – napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 1,2–8,5%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest fermentowanym napojem winiarskim, a jego produkcja na poziomie krajowym jest uregulowana w ustawie winiarskiej.

CzaczaW
Czacza

Czacza - gruziński alkohol produkowany z wytłoków winogronowych.

DubonnetW
Dubonnet

Dubonnet - aperitify pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 14,8%.

Egg nogW
Egg nog

Egg nog – słodki napój, często podany jako napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jaj kurzych i mleka z dodatkiem wanilii, cynamonu, miodu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej. Zazwyczaj serwowany silnie schłodzony.

FrênetteW
Frênette

Frênette – lekki alkoholowy napój z liści jesionu tradycyjnie wytwarzany we Francji i Belgii

Gin z tonikiemW
Gin z tonikiem

Gin z tonikiem – popularny koktajl alkoholowy zawierający dwa podstawowe składniki: gin i tonik w proporcjach od 1:1 do 1:3 wraz dużą ilością lodu. Ilość ginu w stosunku do toniku można zmieniać w zależności od gustu konsumenta i fantazji barmana. Często jest doprawiany plasterkiem cytryny lub limonki i innych owoców. Zaliczany do klasycznych koktajli z grupy highball cocktails serwowanych w wysokich szklankach. Polecany jako napój chłodzący i orzeźwiający. Popularność zawdzięcza Brytyjczykom, gdy w czasach kolonialnych w Indiach, był spożywany, aby schłodzić organizm podczas upałów i aby chronić się przed malarią.

GrogW
Grog

Grog – napój alkoholowy przydzielany będącym w służbie marynarzom i tradycyjnie uważany za trunek typowy dla żeglarzy, zwłaszcza we flocie brytyjskiej.

HipokrasW
Hipokras

Hipokras – napój alkoholowy wytwarzany z podgrzanego wina z dodatkiem cukru lub miodu oraz przypraw, najczęściej cynamonu. Popularny głównie w średniowieczu. Nazwa może pochodzić od imienia Hipokratesa, który według legendy mógł być jego wynalazcą. Zgodnie z inną hipotezą nazwa napoju pochodzi od nazwy rękawa Hipokratesa, prymitywnego filtra używanego podczas produkcji hipokrasu.

KombuczaW
Kombucza

Kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej znany jako grzybek japoński lub SCOBY. Napój jest lekko słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący. Posiada barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej. „Grzybek” to galaretowata struktura o białej lub jasnopomarańczowej barwie zbudowana z celulozy wraz z żyjącymi tam w symbiozie mikroorganizmami. Barwa napoju zależna jest od rodzaju herbaty użytej do fermentacji. Do wyrobu kombuczy najlepiej nadaje się czarna lub zielona herbata oraz cukier. W wyniku fermentacji takiej brzeczki powstają różnorodne produkty, z których najważniejsze związki to kwasy organiczne, etanol oraz dwutlenek węgla.

KumysW
Kumys

Kumys – mleczny napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Kumys jest alkoholem musującym, zawiera, prócz zmniejszonej ilości cukru i produktów jego fermentacji (alkoholu) inne składniki mleka. Kumys jest tradycyjnym napojem koczowniczych ludów centralnej Azji. Podstawą napoju jest mleko klaczy, czasem jednak przyrządza się go z mleka jaka, oślego, wielbłądziego, owczego lub krowiego.

MakgeolliW
Makgeolli

Magkeolli, zwany także Makuly(takju), to tradycyjny koreański alkohol destylowany z ryżu. Był bardzo popularny wśród rolników, co spowodowało, że nadano mu nazwę "alkohol rolników".

Pineau des CharentesW
Pineau des Charentes

Pineau des Charentes – napój alkoholowy, otrzymywany z soku winogronowego, mieszanego w odpowiedniej proporcji z koniakiem i następnie leżakowany przez co najmniej 14 miesięcy (różowy) lub 18 miesięcy (biały), w tym leżakowany w beczkach dębowych przez co najmniej 8 miesięcy.

PiwoW
Piwo

Piwo – napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. W szerokim znaczeniu, zwłaszcza historycznym, piwem określa się napój fermentowany oparty na zbożowym surowcu. Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie napój na świecie.

Piwo rżnięteW
Piwo rżnięte

Piwo rzezane – forma podawania piwa w piwiarniach i restauracjach

PonczW
Poncz

Poncz – mieszany napój alkoholowy, najczęściej aromatyczny (korzenny), przygotowywany naraz dla większej liczby osób i do rozlewania podawany w wazie.

PulqueW
Pulque

Pulque (octli) – niskoprocentowy, lekko musujący napój alkoholowy, tradycyjnie spożywany przez mieszkańców Mezoameryki, wytwarzany ze sfermentowanego soku maguey pulquero Agave salmiana. Roślina ta była w starożytnym Meksyku uznawana przez Indian za świętą i używana w ceremoniach religijnych. Pulque wytwarza się także z kilku innych gatunków agaw: agawy amerykańskiej, a. ciemnozielonej, Agave lehmanii, Agave complicata, Agave gracilispina, Agave crassispina, Agave quiotifera.

RumW
Rum

Rum – napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%–81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.

SakeW
Sake

Sake – (1) trunek, napój alkoholowy; ogólna nazwa napojów alkoholowych, jak: piwo, whisky, wino, w tym także japoński alkohol nazywany na Zachodzie sake, (2) w wąskim, japońskim znaczeniu odnosi się do nihon-shu.

SangriaW
Sangria

Sangría – tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków.

SojuW
Soju

Soju – koreański destylowany napój alkoholowy.

SotolW
Sotol

Sotol - meksykański napój alkoholowy, produkowany w sposób podobny do mezcalu i tequili, lecz z innego gatunku agawy, Dasylirion wheeleri, który rośnie na pustynnych terenach północnego Meksyku, w stanach Chihuahua, Durango i Coahuila oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Posiada smak podobny do tequili, lecz mocniejszy i mniej słodki. Marka nie została jeszcze skomercjalizowana, produkcja odbywa się nadal głównie w sposób chałupniczy, ale od roku 2002 nazwa "sotol" jest prawnie zastrzeżona w ramach systemu "Denominación de Origen Protegida".

SzprycerW
Szprycer

Szprycer – napój powstały ze zmieszania białego wina z wodą sodową.

TongbaW
Tongba

Tongba – napój alkoholowy przyrządzany z prosa, popularny w górskich regionach Nepalu i przyległych częściach Indii, jak Darjeeling i Sikkim. Tradycyjny napój ludu Limbu we wschodnim Nepalu.

Trois RivièresW
Trois Rivières

Trois Rivières – rum typu agricole pochodzący z Martyniki. Jego nazwa oznacza łączące się trzy rzeki: Bois d’Inde, Oman i St. Pierre.

Vin MarianiW
Vin Mariani

Vin Mariani – napój alkoholowy opracowany w 1863 r. przez francuskiego chemika Angelo Marianiego. Robiono go z wina z apelacji Bordeaux z dodatkiem liści koki, które pod wpływem etanolu uwalniały kokainę. Wino to zyskało sporą popularność, nawet na dworze królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii – Wiktorii oraz papieży Leona XIII i Piusa X.

WaragiW
Waragi

Waragi – rodzaj wysokoprocentowego napoju alkoholowego wytwarzanego w Ugandzie.

Wino palmoweW
Wino palmowe

Wino palmowe, ang. toddy – napój alkoholowy produkowany z soku kwiatów wielu gatunków palm, znany pod różnymi nazwami w wielu krajach o klimacie tropikalnym.

Wino z żytaW
Wino z żyta

Wino z żyta – jest winem produkowanym ze zdrowych i pozbawionych zanieczyszczeń nasion żyta. Charakterystyczną cechą wina z żyta jest burzliwa fermentacja. Jest ono tanie, szybkie i łatwe w produkcji, a zdaniem wielu ekspertów jeśli jest właściwie przyrządzone i odleżałe "w smaku zupełnie dobre".