BigosW
Bigos

Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

BuccellatoW
Buccellato

Buccellato – rodzaj słodkiego ciasta pochodzącego z Sycylii, spożywanego w okresie Bożego Narodzenia. Tradycyjnie deser ten przygotowuje się z ciasta kruchego wypełnionego farszem z suszonych fig, rodzynek, migdałów i skórki pomarańczy.

Bûche de NoëlW
Bûche de Noël

Bûche de Noël – tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji i innych krajach.

Christmas puddingW
Christmas pudding

Christmas pudding – tradycyjne angielskie danie bożonarodzeniowe, rodzaj puddingu przyrządzanego z łoju i suszonych owoców.

Egg nogW
Egg nog

Egg nog – słodki napój, często podany jako napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jaj kurzych i mleka z dodatkiem wanilii, cynamonu, miodu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej. Zazwyczaj serwowany silnie schłodzony.

Galette des roisW
Galette des rois

Ciasto Trzech Króli, fr. galette des rois – ciasto pieczone we Francji z okazji święta Objawienia Pańskiego, 6 stycznia. Tradycja dzielenia się ciastem 6 stycznia celebrowana jest przez 85% populacji.

Grzane winoW
Grzane wino

Grzane wino – rozgrzewający napój alkoholowy, rodzaj grzańca (grzanki), sporządzony przez podgrzanie wina czerwonego lub białego wraz z przyprawami korzennymi i innymi. Czasem zamiast wina używa się cydru. Regionalne warianty tego napoju należą do tradycyjnego okołobożonarodzeniowego menu niektórych krajów europejskich.

HallacaW
Hallaca

Hallaca – tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa wenezuelska, odmiana tamales.

Kapusta z grochemW
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem – tradycyjna polska potrawa podawana często podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawowymi składnikami dania są: łuskany groch, kiszona kapusta i przyprawy. W Wielkopolsce nazywana ciupką z grochem.

Karp po żydowskuW
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku – karp na słodko, tradycyjna postna potrawa polskich Żydów, która stała się jednym z polskich kanonicznych dań wigilijnych.

KeksW
Keks

Keks – ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z bakaliami pieczona w prostokątnej formie.

KerststolW
Kerststol

Kerststol lub Christstollen – strucla bożonarodzeniowa; rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia, głównie w Holandii i Niemczech. Kerststol zawiera dużą ilość rodzynek oraz migdałowe nadzienie. Ciasto posypuje się cukrem pudrem.

Kisiel owsianyW
Kisiel owsiany

Kisiel owsiany – potrawa przygotowywana z mąki owsianej lub płatków owsianych, przyrządzana na zakwasie, opcjonalnie na rozczynie z drożdży. Jedna z tradycyjnych potraw na okres wielkiego postu lub Wigilię Bożego Narodzenia w kuchni rosyjskiej, litewskiej, Kresów Wschodnich. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XII-XIII wieku. Pojawiła się znacznie wcześniej niż kisiel owocowy, który spopularyzował się na terenach rosyjskich prawdopodobnie dopiero w XX wieku – wraz z rozprzestrzenieniem się uprawy ziemniaka.

Kompot z suszuW
Kompot z suszu

Kompot z suszu – tradycyjny polski napój bezalkoholowy, przyrządzany z gotowanych suszonych owoców. Początkowo podawany zimą do obiadu, obecnie serwowany jest do wieczerzy wigilijnej.

KulebiakW
Kulebiak

Kulebiak – potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym lub warzywnym. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tego specjału, przypuszcza się, że nazwa „kulebiak” wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.

KurabiedesW
Kurabiedes

Kurabiedes – greckie maślane ciasteczka bożonarodzeniowe.

KutiaW
Kutia

Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.

LutefiskW
Lutefisk

Lutefisk – tradycyjne danie kuchni norweskiej, spożywane w okresie Bożego Narodzenia.

MakówkiW
Makówki

Makówki (makiełki) – deser, potrawa wigilijna.

MandelgaveW
Mandelgave

Mandelgave – w duńskiej tradycji bożonarodzeniowej „migdałowy podarunek”.

Mince pieW
Mince pie

Mince pie – rodzaj angielskiego ciastka, spożywanego głównie w okresie bożonarodzeniowym.

MoczkaW
Moczka

Moczka – śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie.

OntbijtkoekW
Ontbijtkoek

Ontbijtkoek – słodkie ciasto wypiekane z mąki żytniej z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak: cynamon, goździki i gałka muszkatołowa, które nadają mu specyficzny smak i zapach. Inne dodatki do ciasta obejmują: rodzynki, orzechy, miód, imbir, owoce kandyzowane, kawałki cukru, czekolady lub jabłek. Ontbijtkoek, czyli w tłumaczeniu z języka niderlandzkiego „ciasto śniadaniowe”, jest tradycyjnie spożywany w Holandii i Belgii na śniadanie, lunch oraz jako przekąska. W południowej części Holandii oraz w Belgii jest często określane jako peperkoek, od pieprzu (peper), który niegdyś wchodził w jego skład i miał za zadanie ochronę przed demonami.

PavlovaW
Pavlova

Pavlova – deser australijski i nowozelandzki; rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.

PepernootW
Pepernoot

Pepernoten – miękkie, lecz trudne do ugryzienia ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem anyżu, w postaci jasnobrązowych, nieforemnych kostek, spożywane tradycyjnie w okresie święta Sinterklaas w Holandii, podczas którego są rozdawane dzieciom przez Zwarte Pietów. Nie są dostępne w handlu przez pozostałą część roku.

PiernikW
Piernik

Piernik – ciasto o słodko-pikantnym smaku, o długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody, środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.

PierogiW
Pierogi

Pierogi – ogólnie: kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie lub na parze, upieczone, usmażone czy grillowane; ciasto może zostać zrobione z dowolnego rodzaju mąki z dodatkiem wody, jaj, drożdży i tłuszczu, śmietany oraz innych dodatków smakowo-zapachowo-barwiących; przy czym ciasto powinno być dostosowane do farszu; pierogi mogą mieć rozmaite kształty np. stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka; potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchni polskiej, włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku.

Pierogi karelskieW
Pierogi karelskie

Pierogi karelskie – fińska potrawa mączna, rodzaj płaskiego pieroga otwartego, składającego się z dwóch warstw: spodniej z ciasta z mąki żytniej lub pszennej, oraz wierzchniej, wykonanej z purée ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Podaje się na gorąco, często z munavoi - smarowidła wykonanego z jajek i masła. Produkt z oznaczeniem Gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS).

RolmopsW
Rolmops

Rolmops l. mn. rolmopsy - to danie z marynowanego, zwijanego filetu ze śledzia.

RosolliW
Rosolli

Rosolli – fińska potrawa bożonarodzeniowa, sałatka, której postawą są buraki i gotowane warzywa.

RumtopfW
Rumtopf

Rumtopf, inaczej TUTTI-FRUTTI – owoce w rumie, przygotowywane według tradycyjnej, bawarskiej receptury.

Ryba po greckuW
Ryba po grecku

Ryba po grecku – podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej tarte marchew, pietruszka i seler, cebula oraz koncentrat pomidorowy smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu i przypraw. Po usmażeniu ryby krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach.

SpeculaasW
Speculaas

Speculaas lub speculaasje – ciasteczko korzenne o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem, tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form. Nazywane też dawniej ciasteczkiem świętego Mikołaja. Charakterystyczny smak i zapach nadaje ciasteczkom mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. Popularne w Holandii, tradycyjnie spożywane w okresie święta Sinterklaas. Dostępne w sklepach w kilku wariantach. W Belgii wariant tego ciasteczka znany jest pod nazwą spéculoos (franc.), natomiast Hasselt jest znane z ciasteczek Hasseltse speculaas.

SzaloncukorW
Szaloncukor

Szaloncukor - popularna nazwa pralinek związanych z Bożym Narodzeniem na Węgrzech. Cukierki nadziewane masą waniliową, orzechową, marcepanową lub z galaretką służą także jako ozdoba choinkowa.

TurrónW
Turrón

Turrón – rodzaj nugatu, podawany w postaci kostek podczas świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, Włoszech oraz w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach. W Czechach produkuje się podobny do kruchego turronu Turecký med.

UszkaW
Uszka

Uszka – niewielkie, gotowane w wodzie pierogi w kształcie ucha zwierzęcego wypełnione farszem, m.in. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Uszka używane są jako uzupełnienie tzw. „zup czystych”, czyli zup niezagęszczanych. Mogą być one podawane jako dodatek do barszczu czerwonego czy zupy pomidorowej oraz jako potrawa samodzielna.

VanillekipferlW
Vanillekipferl

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku.

Wigilijny barszcz z uszkamiW
Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami – specjalnie przygotowany barszcz czerwony z postnymi uszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia.

Zupa grzybowaW
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa – zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany.