
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

Buccellato – rodzaj słodkiego ciasta pochodzącego z Sycylii, spożywanego w okresie Bożego Narodzenia. Tradycyjnie deser ten przygotowuje się z ciasta kruchego wypełnionego farszem z suszonych fig, rodzynek, migdałów i skórki pomarańczy.

Bûche de Noël – tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji i innych krajach.
Christmas pudding – tradycyjne angielskie danie bożonarodzeniowe, rodzaj puddingu przyrządzanego z łoju i suszonych owoców.

Egg nog – słodki napój, często podany jako napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jaj kurzych i mleka z dodatkiem wanilii, cynamonu, miodu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej. Zazwyczaj serwowany silnie schłodzony.

Ciasto Trzech Króli, fr. galette des rois – ciasto pieczone we Francji z okazji święta Objawienia Pańskiego, 6 stycznia. Tradycja dzielenia się ciastem 6 stycznia celebrowana jest przez 85% populacji.
Grzane wino – rozgrzewający napój alkoholowy, rodzaj grzańca (grzanki), sporządzony przez podgrzanie wina czerwonego lub białego wraz z przyprawami korzennymi i innymi. Czasem zamiast wina używa się cydru. Regionalne warianty tego napoju należą do tradycyjnego okołobożonarodzeniowego menu niektórych krajów europejskich.

Hallaca – tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa wenezuelska, odmiana tamales.

Kapusta z grochem – tradycyjna polska potrawa podawana często podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawowymi składnikami dania są: łuskany groch, kiszona kapusta i przyprawy. W Wielkopolsce nazywana ciupką z grochem.

Karp po żydowsku – karp na słodko, tradycyjna postna potrawa polskich Żydów, która stała się jednym z polskich kanonicznych dań wigilijnych.
Keks – ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z bakaliami pieczona w prostokątnej formie.

Kerststol lub Christstollen – strucla bożonarodzeniowa; rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia, głównie w Holandii i Niemczech. Kerststol zawiera dużą ilość rodzynek oraz migdałowe nadzienie. Ciasto posypuje się cukrem pudrem.

Kisiel owsiany – potrawa przygotowywana z mąki owsianej lub płatków owsianych, przyrządzana na zakwasie, opcjonalnie na rozczynie z drożdży. Jedna z tradycyjnych potraw na okres wielkiego postu lub Wigilię Bożego Narodzenia w kuchni rosyjskiej, litewskiej, Kresów Wschodnich. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XII-XIII wieku. Pojawiła się znacznie wcześniej niż kisiel owocowy, który spopularyzował się na terenach rosyjskich prawdopodobnie dopiero w XX wieku – wraz z rozprzestrzenieniem się uprawy ziemniaka.
Kompot z suszu – tradycyjny polski napój bezalkoholowy, przyrządzany z gotowanych suszonych owoców. Początkowo podawany zimą do obiadu, obecnie serwowany jest do wieczerzy wigilijnej.

Kulebiak – potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym lub warzywnym. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tego specjału, przypuszcza się, że nazwa „kulebiak” wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.

Kurabiedes – greckie maślane ciasteczka bożonarodzeniowe.

Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.

Lutefisk – tradycyjne danie kuchni norweskiej, spożywane w okresie Bożego Narodzenia.

Makówki (makiełki) – deser, potrawa wigilijna.

Mandelgave – w duńskiej tradycji bożonarodzeniowej „migdałowy podarunek”.

Mince pie – rodzaj angielskiego ciastka, spożywanego głównie w okresie bożonarodzeniowym.

Moczka – śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie.

Ontbijtkoek – słodkie ciasto wypiekane z mąki żytniej z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak: cynamon, goździki i gałka muszkatołowa, które nadają mu specyficzny smak i zapach. Inne dodatki do ciasta obejmują: rodzynki, orzechy, miód, imbir, owoce kandyzowane, kawałki cukru, czekolady lub jabłek. Ontbijtkoek, czyli w tłumaczeniu z języka niderlandzkiego „ciasto śniadaniowe”, jest tradycyjnie spożywany w Holandii i Belgii na śniadanie, lunch oraz jako przekąska. W południowej części Holandii oraz w Belgii jest często określane jako peperkoek, od pieprzu (peper), który niegdyś wchodził w jego skład i miał za zadanie ochronę przed demonami.
Pavlova – deser australijski i nowozelandzki; rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.

Pepernoten – miękkie, lecz trudne do ugryzienia ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem anyżu, w postaci jasnobrązowych, nieforemnych kostek, spożywane tradycyjnie w okresie święta Sinterklaas w Holandii, podczas którego są rozdawane dzieciom przez Zwarte Pietów. Nie są dostępne w handlu przez pozostałą część roku.

Piernik – ciasto o słodko-pikantnym smaku, o długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody, środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
Pierogi – ogólnie: kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie lub na parze, upieczone, usmażone czy grillowane; ciasto może zostać zrobione z dowolnego rodzaju mąki z dodatkiem wody, jaj, drożdży i tłuszczu, śmietany oraz innych dodatków smakowo-zapachowo-barwiących; przy czym ciasto powinno być dostosowane do farszu; pierogi mogą mieć rozmaite kształty np. stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka; potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchni polskiej, włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku.

Pierogi karelskie – fińska potrawa mączna, rodzaj płaskiego pieroga otwartego, składającego się z dwóch warstw: spodniej z ciasta z mąki żytniej lub pszennej, oraz wierzchniej, wykonanej z purée ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Podaje się na gorąco, często z munavoi - smarowidła wykonanego z jajek i masła. Produkt z oznaczeniem Gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS).
Rolmops l. mn. rolmopsy - to danie z marynowanego, zwijanego filetu ze śledzia.

Rosolli – fińska potrawa bożonarodzeniowa, sałatka, której postawą są buraki i gotowane warzywa.

Rumtopf, inaczej TUTTI-FRUTTI – owoce w rumie, przygotowywane według tradycyjnej, bawarskiej receptury.

Ryba po grecku – podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej tarte marchew, pietruszka i seler, cebula oraz koncentrat pomidorowy smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu i przypraw. Po usmażeniu ryby krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach.

Speculaas lub speculaasje – ciasteczko korzenne o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem, tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form. Nazywane też dawniej ciasteczkiem świętego Mikołaja. Charakterystyczny smak i zapach nadaje ciasteczkom mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. Popularne w Holandii, tradycyjnie spożywane w okresie święta Sinterklaas. Dostępne w sklepach w kilku wariantach. W Belgii wariant tego ciasteczka znany jest pod nazwą spéculoos (franc.), natomiast Hasselt jest znane z ciasteczek Hasseltse speculaas.

Szaloncukor - popularna nazwa pralinek związanych z Bożym Narodzeniem na Węgrzech. Cukierki nadziewane masą waniliową, orzechową, marcepanową lub z galaretką służą także jako ozdoba choinkowa.

Turrón – rodzaj nugatu, podawany w postaci kostek podczas świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, Włoszech oraz w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach. W Czechach produkuje się podobny do kruchego turronu Turecký med.

Uszka – niewielkie, gotowane w wodzie pierogi w kształcie ucha zwierzęcego wypełnione farszem, m.in. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Uszka używane są jako uzupełnienie tzw. „zup czystych”, czyli zup niezagęszczanych. Mogą być one podawane jako dodatek do barszczu czerwonego czy zupy pomidorowej oraz jako potrawa samodzielna.

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku.

Wigilijny barszcz z uszkami – specjalnie przygotowany barszcz czerwony z postnymi uszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia.

Zupa grzybowa – zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany.