Kuchnia koreańskaW
Kuchnia koreańska

Kuchnia koreańska – tradycje kulinarne typowe dla mieszkańców Półwyspu Koreańskiego oraz diaspory koreańskiej w różnych krajach. Podobnie jak kuchnie innych krajów Dalekiego Wschodu, opiera się głównie na ryżu i makaronie z dodatkiem towarzyszących dań zwanych banchan, sporządzonych z warzyw, mięsa oraz z soi w różnych postaciach. Za narodowe danie uznawane jest kimchi, pikantna potrawa z kiszonej kapusty lub innych warzyw, spożywana niemal codziennie. Kontrowersje budzi na Zachodzie kwestia jedzenia psów w Korei Południowej, jednak spożywanie psiego mięsa wydaje się być tam ograniczone do stosunkowo wąskiego grona starszych mężczyzn cierpiących na impotencję i wierzących w mity związane z ponoć leczniczymi właściwościami psiego mięsa.

BeopjuW
Beopju

Beopju – tradycyjny koreański napój alkoholowy z rodziny cheongju. Wywodzi się z Gyeongju. Rodzaj wina ryżowego o zawartości 16‒18% alkoholu.

BibimbapW
Bibimbap

Bibimbap – popularne danie kuchni koreańskiej.

BindaetteokW
Bindaetteok

Bindaetteok – danie kuchni koreańskiej; rodzaj naleśników z warzywami. Danie po raz pierwszy wspomniane w 1670.

Budae jjigaeW
Budae jjigae

Budae jjigae – pikantna jjigae (potrawka) popularna w Korei. Sama nazwa dania oznacza dosłownie „żołnierska potrawka”. Potrawa przyprawiana jest pastą z papryczek chili i przyrządzana wraz z takimi składnikami jak parówki, mielonki, boczek, kimchi, tofu, fasolka po bretońsku, makaron błyskawiczny lub ser.

BulgogiW
Bulgogi

Bulgogi – popularne danie kuchni koreańskiej.

Citrus junosW
Citrus junos

Citrus junos – gatunek niewielkiego drzewa lub krzewu z rodziny rutowatych. Pochodzi z Chin, został sprowadzony do Japonii i Korei w okresie dynastii Tang. Obecnie bardziej popularny w tych krajach niż w swojej ojczyźnie.

DoenjangW
Doenjang

Doenjang – rodzaj sfermentowanej pasty sojowej w całości przyrządzanej z soi i solanki. Jest to również produkt uboczny produkcji guk-ganjang. Pasta czasami jest używana jako relisz.

Doenjang jjigaeW
Doenjang jjigae

Doenjang jjigae – danie kuchni koreańskiej; gęsta, czerwona jjigae (potrawka) z ostrej papryki, doenjang i (fakultatywnie) owoców morza, warzyw, grzybów lub tofu.

GejangW
Gejang

Gejang lub Gejeot – odmiana jeotgal; solone, fermentowane owoce morza występujące w kuchni koreańskiej, najczęściej przyrządzane poprzez marynowanie świeżych, surowych krabów w ganjang, lub w innym sosie bazującym na papryce chilli. Termin pochodzi od dwóch słów, ge oznaczającym kraba, oraz jang oznaczającym przyprawę.

GochujangW
Gochujang

Gochujang – ostra koreańska pasta stosowana jako przyprawa do jedzenia, produkowana z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi i soli. Tradycyjnie gochujang fermentowano latami, przechowując pastę poza domem w glinianych naczyniach, zazwyczaj na kamiennej podstawie nazywanej „jangdokdae”. Gochujang ma kod 2103.90.1030 w Zharmonizowanym Systemie Oznaczania i Kodowania Towarów.

HangwaW
Hangwa

Hangwa – ogólne określenie dla tradycyjnych koreańskich słodyczy. Wraz z tteok, hangwa należą do kategorii słodkich pokarmów w kuchni koreańskiej. Różne hangwa były używane w tradycyjnych ceremoniach, takich jak jerye i hollye (ślub). W nowoczesnej Korei Południowej hangwa są również dostępne w kawiarniach i herbaciarniach.

HijikiW
Hijiki

Hijiki – rodzaj brązowych alg wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej. Rosną dziko u skalistych wybrzeży Japonii, Korei i Chin.

Hoe (potrawa)W
Hoe (potrawa)

Hoe – koreańskie danie głównie przyrządzane z cienko pokrojonej, surowej ryby, podawane razem z wieloma dodatkami lub innymi surowymi owocami morza. Zazwyczaj je się tę rybę maczając ją w pikantnym sosie gochujang i zawijając w liście sałaty lub sezamu. Występuje w wielu odmianach. Hoe uważane jest za odpowiednik japońskiego sashimi.

HotteokW
Hotteok

Hotteok – rodzaj nadziewanego naleśnika, spożywany w Korei i Chinach. Jest popularnym street foodem w Korei Południowej. Zwykle spożywany jest w sezonie zimowym. Ze względu na wysoką zawartość cukru jeden hotteok ma około 230 kilokalorii.

InjeolmiW
Injeolmi

Injeolmi – tradycyjne danie koreańskie przyrządzane z mąki ryżu kleistego ; rodzaj bitego ciasta tteok.

JajangmyeonW
Jajangmyeon

Jajangmyeon – danie kuchni koreańskiej; składa się z makaronu z sosem, którego głównym składnikiem jest czarna pasta sojowa chunjang, kawałki wieprzowiny oraz warzywa.

JeotgalW
Jeotgal

Jeotgal – solona, sfermentowana potrawa kuchni koreańskiej. Przygotowywana jest przy użyciu różnych owoców morza. Zależnie od składników, jeotgal może się różnić konsystencją: od bardziej zestalonej po płynną. Stałe jeotgal są zwykle spożywane jako banchan (przystawki). Płynny jeotgal, zwany aekjeot lub sos rybny, jest popularnie stosowany w przyprawianiu kimchi, a także do różnych zup i gulaszów. Jako przyprawa, jeotgal z mniejszymi kawałkami stałych składników, jest powszechnie podawany jako dip do dań z wieprzowiny, sundae, hoe i wielu zup i gulaszów. Potrawa po raz pierwszy została wspomniana w księdze Erya.

JjigaeW
Jjigae

Jjigae – koreańskie danie podobne do Zachodniej potrawki. Istnieje wiele odmian: zazwyczaj jest przygotowywane z mięsa, owoców morza lub warzyw gotowanych w wywarze zaprawionym gochujang, doenjang, ganjang lub saeu-jeot. Jjigae jest często podawana w glazurowanym glinianym garnku (ttukbaegi), w którym jest gotowana.

KimbapW
Kimbap

Kimbap – tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, przyrządzana z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty. Zazwyczaj znajdują się w nim także: paluszki krabowe, smażony tuńczyk i awokado, czasem także kimchi.

KimchiW
Kimchi

Kimchi – tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.

Kimchi bokkeumbapW
Kimchi bokkeumbap

Kimchi bokkeumbap – popularne koreańskie danie przyrządzane z kimchi i ryżu, a także kilku innych składników, między innymi smażonego jajka, warzyw i wodorostów. Nazwa oznacza dosłownie „kimchi ze smażonym ryżem”.

Kimchi jjigaeW
Kimchi jjigae

Kimchi jjigae – pikantna jjigae (potrawka) popularna w Korei. Jej głównym składnikiem jest kimchi, oprócz tego dodaje się jeszcze warzywa, tofu oraz owoce morza. Oprócz kimchi inne składniki występują w dowolnej konfiguracji. Danie jest podawane z miską ryżu oraz surowym jajkiem rozbijanym do zupy.

MakgeolliW
Makgeolli

Magkeolli, zwany także Makuly(takju), to tradycyjny koreański alkohol destylowany z ryżu. Był bardzo popularny wśród rolników, co spowodowało, że nadano mu nazwę "alkohol rolników".

Marchew po koreańskuW
Marchew po koreańsku

Marchew po koreańsku – charakterystyczny dla kuchni Korio-saram rodzaj sałatki, przyrządzanej z marchwi, czosnku, oleju słonecznikowego i szeregu przypraw. Sałatka jest wytworem kuchni Korio-saram, wywodzi się z kuchni koreańskiej. Potrawa powstała na skutek braku typowych składników kimchi i innych panczan w miejscach osiedlenia Korio-saram.

Mleko ryżoweW
Mleko ryżowe

Mleko ryżowe – napój na bazie zboża, przeważnie robione z brązowego ryżu, w przepisach domowych słodzone cukrem lub syropem z agawy, w nowoczesnych, oraz tradycyjnych (np. japońskich), komercyjnych wersjach bez dodatku cukru. W porównaniu z mlekiem krowim, zawiera więcej węglowodanów, ale nie zawiera znaczących ilości wapnia i białka, a cholesterolu oraz laktozy – w ogóle. Komercyjne marki mleka ryżowego często są wzbogacane w witaminy i sole mineralne, włącznie z wapniem, witaminą B12, witaminą B3, i żelazem.

MochiW
Mochi

Mochi – tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi.

NaengmyeonW
Naengmyeon

Naengmyeon – popularna zimna potrawa koreańska. Sama nazwa dania oznacza „zimny makaron”. W skład potrawy wchodzi długi oraz twardy makaron z mąki gryczanej, podawany razem z kawałkami wołowiny lub drobiu oraz obranym jajkiem lub jabłkiem.

Napój sojowyW
Napój sojowy

Napój sojowy, także mleko sojowe – tradycyjny chiński napój otrzymywany poprzez namaczanie w wodzie nasion soi, popularny szczególnie na południu Chin i w kuchni kantońskiej. Z Chin napój sojowy trafił także do innych krajów Dalekiego Wschodu.

SamgyeopsalW
Samgyeopsal

Samgyeopsal – popularne danie koreańskie. Przyrządza się je z boczku wieprzowego, w ten sam sposób co galbi, wraz z czosnkiem i cebulą. Czasami smaży się na grillu wraz z kimchi. Je się maczając w sosie ssamjjang i zawija w ssangchu.

SikhyeW
Sikhye

Sikhye – tradycyjny koreański, słodki, niealkoholowy napój ryżowy, zwykle podawany na deser. Oprócz płynnych składników sikhye zawiera ziarna gotowanego ryżu, a czasem też orzeszki piniowe.

SojuW
Soju

Soju – koreański destylowany napój alkoholowy.

TofuW
Tofu

Tofu – twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, według legendy wynaleziony w Chinach w 164 r. p.n.e. przez Liu Ana.

TteokW
Tteok

Tteok – rodzaj koreańskiego ciasta ryżowego, przygotowanego z gotowanej na parze mąki, głównie z ryżu lub ryżu kleistego. Ciasto tteok może być parzone, gotowane, smażone na patelni lub w głębokim tłuszczu i często zawiera słodkie nadzienie.

TteokbokkiW
Tteokbokki

Tteokbokki – koreańskie danie wykonane z niewielkich kawałków garae-tteok nazywanych tteokmyeon lub powszechnie tteok-bokki-tteok.

TteokgukW
Tteokguk

Tteokguk – tradycyjne danie koreańskie spożywane podczas obchodów koreańskiego Nowego Roku – Seollal. Jest to zupa (guk) z cienkimi plasterkami ciasta ryżowego (tteok). Tradycją jest spożywanie tteokguk w Nowy Rok, ponieważ uważa się, że przynosi ono konsumentowi powodzenie w nowym roku i zyskuje on rok życia. Jest zwykle przyozdobiony pociętymi w paseczki gotowanymi jajkami, marynowanym mięsem i gim.

Undaria pierzastodzielnaW
Undaria pierzastodzielna

Undaria pierzastodzielna, undaria pierzasta – gatunek brunatnic z rzędu listownicowców, szeroko wykorzystywany w kuchni japońskiej jako warzywo. W handlu znany pod lokalnymi nazwami: wakame , (chiń.) 裙带菜 pinyin qundaicai, (kor.) 미역 miyeok, z których na Zachodzie najpopularniejszą jest wakame.

YōkanW
Yōkan

Yōkan – tradycyjne japońskie słodycze w postaci mocno skondensowanej galaretki, wytwarzane z pasty ze słodkiej, czerwonej fasoli anko, agaru i cukru.