
Kanapka – rodzaj przekąski; kalka językowa z języka francuskiego od słowa canapé - prosta potrawa przyrządzana na bazie cienkich kromek białego lub razowego chleba, ewentualnie rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem, okładanych wędlinami, pieczenią wieprzową, kiełbasą, szynką lub serem, spożywana również z jajkiem na twardo, plasterkiem ogórka lub rybą, z dodatkiem warzyw do wyboru oraz sosów itp.

Bánh mì – rodzaj wietnamskiej nadziewanej bagietki, wytwarzanej przy użyciu mąki pszennej i ryżowej. Czasem pieczywo ma formę tosta.

Big Mac – rodzaj dużego hamburgera serwowanego od 1968 w sieci fast food McDonald’s. Cechuje go podwójna porcja mięsa i dodatkowa warstwa bułki. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych produktów marki McDonald’s.

BLT – rodzaj kanapki popularnej w krajach anglosaskich, w skład której wchodzi kilka pasków bekonu, liść sałaty, kilka plasterków pomidora oraz dwie kromki chleba posmarowane masłem lub majonezem. Nazwa kanapki to skrót od angielskich nazw głównych składników – bacon (bekon), lettuce (sałata) i tomato (pomidor).

Bruschetta [bruskétta] – rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch.

Cheeseburger – hamburger z dodanym żółtym serem.

Cheesesteak – rodzaj kanapki pochodzącej z Filadelfii, podawanej w podłużnej bułce pszennej. Składa się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem, przesmażonej cebuli i papryki.

Chip butty – brytyjska kanapka w skład której wchodzą frytki oraz dwa kawałki posmarowanego masłem białego chleba, zwykle z dodatkiem keczupu bądź sosu brązowego. Kanapki te są często sprzedawane w chip shopach, a popularne są przede wszystkim w północnej Anglii.

Dagwood sandwich, kanapka Dagwooda – amerykańska wielowarstwowa gruba kanapka złożona z mięsa, serów oraz licznych dodatków, często uważanych za niepasujące do siebie, umieszczonych między dwiema kromkami chleba, która została wykreowana przez rysownika Chica Younga(ang.) i spopularyzowana w komiksie Blondie(ang.). Prawdziwe kanapki robione na wzór komiksowej kanapki Dagwooda mają więcej kromek chleba, którymi są poprzedzielane w poprzek, aby móc pomieścić olbrzymią ilość składników zlepionych sosami i zachować piętrowy kształt.

Fluffernutter – kanapka składająca się z masła orzechowego oraz kremu z pianek cukrowych. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od słów fluff i nut. Popularna w północno-wschodnich regionach Stanów Zjednoczonych. Oprócz masła orzechowego i kremu można do niej dodać banana, miód i/lub drażetki M&M's. Znak towarowy zastrzeżony przez Durkee-Mower Inc.

Francesinha – portugalskie danie w formie kanapki pochodzące z Porto, jedna z odmian zapiekanki Croque. Obecnie jeden z najpopularniejszych portugalskich fast-foodów.

Hamburger – typowe danie typu fast food, kanapka (sandwich) z kotletem z mięsa wołowego (patty). Porcja mięsa mielonego uformowana jest tu w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie (grillu). Gotowy kotlet bywa zwykle umieszczany między dwoma kawałkami lekko przypieczonej, poprzecznie przeciętej bułki, oraz ugarnirowany dodatkami takimi jak sałata, pomidor, ketchup, majonez, ogórek konserwowy. W języku polskim słowo „hamburger” oznaczać może także sam, niepanierowany kotlet z mięsa mielonego.

Hot dog – rodzaj kanapki z gorącą parówką lub kiełbaską z zimnym sosem. Danie typowo amerykańskie oraz przykład jedzenia typu fast food.

Jucy Lucy lub Juicy Lucy – cheeseburger, w którym ser nie jest umieszczony na plastrze mięsa, lecz w jego środku. Podczas smażenia mięsa ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie.

Knysza – rodzaj fast foodu; obficie wypełnione różnymi składnikami pieczywo. Jest to połówka lekko wydrążonej w środku bułki drożdżowej, ewentualnie uprzednio podgrillowanej, bogato wypełniona różnorodnym nadzieniem, na przykład surowymi warzywami z kotletem, obficie polanymi sosem.
Maxwell Street Polish – rodzaj kanapki z gorącą polską kiełbasą z musztardą, pokrytą warstwą smażonej cebuli i opcjonalnie z zieloną papryką. Danie pochodzi z Chicago. Nazwana jedną z klasycznych potraw Chicago.

Pa amb tomàquet – tradycyjny kataloński sposób podawania pieczywa polegający na wtarciu w kromkę białego chleba pomidora przekrojonego na pół, pokropieniu całości oliwą oraz posypaniu solą. Czasami wciera się w kanapkę ząbek czosnku, a chleb można uprzednio podgrzać w piekarniku. Na tak przygotowane pieczywo nakłada się różnego rodzaju dodatki, np. jamón serrano, fuet, anchois, chorizo, botifarra lub sery.

Pane con la milza – tradycyjna potrawa kuchni palermitańskiej.

Panino – kanapka zrobiona z kromek chleba, najczęściej ciabatty. Bochenek najczęściej krojony poziomo. Do kanapki dodaje się salami, szynkę, mięso, ser, itp. Niekiedy podawana na ciepło.

PB & J lub peanut butter and jelly sandwich – popularna w Ameryce Północnej kanapka z chleba, warstwy masła orzechowego oraz dżemu, powszechnie składająca się z dwóch kromek chleba lub czasami zjadana na jednej albo w zawiniętej kromce.

Polish Boy – rodzaj kanapki z gorącą kiełbaską pokryta warstwą frytek oraz sosem barbecue lub pikantnym i warstwą białej kapusty. Danie pochodzi z Cleveland. Magazyn Esquire nazwał to danie jednym z najlepszych sandwichów w USA.

Ruben Sandwich lub Reuben Sandwich – amerykańska kanapka.

Rundstück warm – tradycyjne niemieckie danie mięsne, powszechnie spożywane w Hamburgu i okolicach. Uważane za prekursora hamburgera. Jest to bułka z rodzajem kotleta z mięsa wołowego lub wieprzowego polanego sosem jus. Podawane może być z ogórkiem konserwowym.

S’more to tradycyjny smakołyk z ogniska, pochodzący ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Składa się z zapieczonej na ogniu pianki marshmallow, kostki czekolady, a także dwóch kawałków krakersów typu graham jako zewnętrzne warstwy. W Stanach Zjednoczonych 10 sierpnia świętuje się Narodowy Dzień S’mores.

Sabich lub Sabih – danie izraelskiej kuchni ulicznej, kanapka z chleba pita z plastrami grillowanego bakłażana i jajkami gotowanymi na twardo. Innymi dodatkami mogą być np. zhoug, amba, siekana sałatka, hummus czy tahini.

Słońce nad Gudhjem – duńska kanapka, odmiana smørrebrød.

Smørrebrød – tradycyjna duńska potrawa, serwowana w postaci kanapek składających się zwykle z kromki ciemnego chleba zwanego rugbrød, często posmarowanego masłem, margaryną lub innym tłuszczem, pokrytego dodatkami w postaci sałatki, kurczaka, tuńczyka, mięsa wołowego, pomidora itp. Smørrebrød z reguły spożywa się nożem i widelcem.

Tartinka – rodzaj kanapki na jednej warstwie pieczywa, na której układa się dodatki, np. ser, wędlinę, warzywa, pastę rybną, jajeczną, majonez, ketchup. Tartinki z ozdobnie ułożonymi dodatkami podaje się na przyjęciach i bankietach, mniej skomplikowane zaś stanowią część codziennego jadłospisu, zwłaszcza w Polsce. Kanapki tego rodzaju jada się zwyczajowo także w Skandynawii.

Uitsmijter – pożywna potrawa z jajek chętnie spożywana w Holandii na lunch. Składa się najczęściej z jednej lub dwóch kromek białego chleba posmarowanych masłem i udekorowanych liściem zielonej sałaty, na której kładzie się plaster gotowanej szynki i nakrywa świeżo usmażonym jajkiem sadzonym.

Whopper – burger podawany w sieci barów Burger King, powstał w 1957 roku.

Zapiekanka – polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku, w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, przygotowywany i sprzedawany również w późniejszym okresie. Pierwotnie serwowany w formie podłużnej bułki z farszem cebulowo-pieczarkowym okraszonej serem. Jest to rodzaj gorącej kanapki, podawanej głównie z pieczarkami na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej z keczupem lub innymi sosami. W różnych wariantach mogą się pojawiać inne składniki, jak na przykład cebula lub papryka. Przygotowywana ze świeżych produktów lub gotowa, kupiona w sklepie jako mrożonka do odgrzania. Ze względu na krótki czas przygotowania oraz niską cenę, danie to jest popularne w barach szybkiej obsługi i w małej gastronomii.