
Piekarstwo (piekarnictwo) – działalność polegająca na wytwarzaniu pieczywa, głównie chleba, bułek oraz także innych produktów piekarskich. Działalność piekarską można prowadzić w domu, w zakładach rzemieślniczych lub w zakładach przemysłowych. Jeżeli działalność ta prowadzona jest w specjalnie do tego przeznaczonych pomieszczeniach, wówczas nazywa się je piekarnią.

Alvarado Street Bakery – piekarnia prowadzona i zarządzana przez pracowników, zlokalizowana w Petaluma w Kalifornii. Zajmuje się wypiekaniem certyfikowanych organicznych i pełnoziarnistych bułek, pieczywa, bajgli oraz tortilli. Alvarado pojawiło się w filmie dokumentalnym z 2009 roku Michaela Moore'a Kapitalizm, moja miłość.

Bochen – nazwa, jaką określa się bryłę chleba, najczęściej okrągłą lub podłużną. Bochny mają różną wielkość, miewają także skórkę zdobioną wzorem.

Cheese Board Collective – kolektyw znajdujący się w Berkeley w Kalifornii składający się z dwóch przedsiębiorstw, których właścicielami są pracownicy prowadzący działalność: sklepu z serem/wypiekami powszechnie nazywanego The Cheese Board oraz pizzerii zwanej Cheese Board Pizza. Wraz z Peet's Coffee, Cheese Board jest znana z roli, jaką odegrała w zapoczątkowaniu działalności w dzielnicy North Shattuck w Berkeley, popularnej kulinarnej destynacji: Gourmet Ghetto. The Cheese Board skupiła się na serach europejskich, ale również położyła nacisk na sery uprawiane lokalnie, co było nową koncepcją w latach 70. Cheese Board był ściśle związany z restauracją Chez Panisse, pomagając dostarczać składniki na narodziny kuchni kalifornijskiej. Piekarnia sprawiła, że francuska bagietka stała się modna dla konsumentów w Berkeley i przyczyniła się do rewolucji w produkcji chleba rzemieślniczego.

Ciastkarstwo – dział wytwórczości ściśle związany z piekarstwem i cukiernictwem, zajmujący się głównie produkcją tzw. pieczywa cukierniczego nietrwałego, np. drożdżowego oraz innych nietrwałych produktów, takich jak ciastko, tort, keks itp.

Dzieża – naczynie służące do rozczyniania mąki i wyrastania ciasta chlebowego. Wykonane było z drewnianych klepek i obręczy. Szersze u dołu niż u góry. Dzieża zwykle była bez wieka, ale czasem spotykało się wieko (pokrywę) wyplecioną ze słomy.

Piekarnia Teodora Reicherta (Rajcherta) – budynek wzniesiony w latach 1918–1927 w stylu eklektyzmu znajdujący się w warszawskiej dzielnicy Praga-Południe przy ul. Grochowskiej 224.

Muzeum Piekarstwa w Pleszewie – prywatne muzeum położone w Pleszewie. Placówka mieści się w dawnej piekarni, a jego właścicielami są Grażyna i Tomasz Vogt.

Tabouna - tradycyjny tunezyjski gliniany piec w kształcie komina służący do wypieku chleba o tej samej nazwie. Chleb ten wyrabiany jest z mąki i wody do postaci cienkich placków, które następnie przyklejane są do wewnętrznej ścianki pieca. Kobiety wkładają ciasto ręką przez otwór wylotowy pieca, wcześniej zamaczając ją w wodzie, aby uniknąć poparzenia. Chleb jest gotowy, gdy samoczynnie odpadnie od ścianki i wpadnie do paleniska.

Muzeum Piekarnictwa i Cukiernictwa w Ustce – prywatne muzeum położone w Ustce, którego właścicielami są Eugeniusz i Adam Brzóska.

Zakwas chlebowy – rodzaj ciasta chlebowego, źródło kultur bakteryjnych i drożdżowych w żytnim lub mieszanym pszenno-żytnim cieście chlebowym.