Berner PlatteW
Berner Platte

Berner Platte – tradycyjne danie mięsne kuchni szwajcarskiej popularne w kantonie Berno.

Biała czekoladaW
Biała czekolada

Biała czekolada – jeden z rodzajów czekolady na bazie masła kakaowego, cukru i mlecznych składników. Biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego, który można znaleźć w innych typach czekolady. Charakteryzuje się bladym kolorem. Temperatura topnienia masła kakaowego, jedynego składnika ziaren kakaowych w białej czekoladzie, jest wystarczająco wysoka, aby utrzymać białą czekoladę w stanie stałym w temperaturze pokojowej, tak jak w przypadku czekolady mlecznej i gorzkiej.

CaracW
Carac

Carac – niewielkich rozmiarów szwajcarski wypiek przygotowywany z kruchego ciasta, czekolady, śmietany i zielonego lukru.

Cholera (ciasto)W
Cholera (ciasto)

Cholera – charakterystyczne dla kuchni szwajcarskiej z kantonu Wallis kruche ciasto wytrawne.

FondueW
Fondue

Fondue – potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Pochodzi z kuchni szwajcarskiej, lecz bardzo popularna jest we Francji i Włoszech.

Glarner KalberwurstW
Glarner Kalberwurst

Glarner Kalberwurst – charakterystyczna dla kuchni szwajcarskiej biała kiełbasa cielęca o oryginalnym, kremowym smaku, pochodząca z kantonu Glarus.

Kuchnia TicinoW
Kuchnia Ticino

Kuchnia Ticino – regionalna kuchnia, która wykształciła się w szwajcarskim, włoskojęzycznym kantonie Ticino. Posiada bardzo silne wpływy włoskie, zwłaszcza lombardzkie, ale jest osobną kuchnią regionalną, ponieważ opiera się prawie wyłącznie na produktach z Ticino.

MusliW
Musli

Musli, müsli, muesli – mieszanka płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców; jest spożywana przede wszystkim z mlekiem lub jogurtem, najczęściej na śniadanie.

RöstiW
Rösti

Rösti (roesti) – szwajcarskie placki ziemniaczane; potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub jajkiem. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni. Rösti mogą być też dodatkiem do dania zasadniczego.

SzpecleW
Szpecle

Szpecle – potrawa mączna kuchni południowych Niemiec, kuchni tyrolskiej i szwajcarskiej (knöpfli).

TirggelW
Tirggel

Tirggel – twarde, cienkie ciastka miodowe z Zurychu, charakterystyczne dla kuchni szwajcarskiej. Cechą charakterystyczną tego wypieku są historyczne motywy zuryskie odciśnięte na wierzchu.