AkvavitW
Akvavit

Akvavit, także aquavit – wódka gatunkowa produkowana ze spirytusu rektyfikowanego pochodzącego ze zboża albo ziemniaków oraz destylatów z nalewu na kminku zwyczajnym lub kminie rzymskim. Napój alkoholowy o mocy od 40 do 45% popularny w Skandynawii, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.

FiskepuddingW
Fiskepudding

Fiskepudding – typowe danie kuchni norweskiej, rodzaj puddingu przyrządzanego z mąki i ryb. Jadany bywa zwykle z chlebem lub jako danie główne. Przyrządzany jest w warunkach domowych albo kupowany gotowy w sklepie – pakowany pojedynczo w folię jak gruba kiełbaska lub w formie bloczków na wagę.

GravlaxW
Gravlax

Gravlax – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.

Kuchnia norweskaW
Kuchnia norweska

Kuchnia norweska – tradycyjna kuchnia Norwegów opierająca się w głównej mierze na surowcach łatwo dostępnych na terenie Norwegii, szczególną rolę odgrywają w niej ryby oraz dzika zwierzyna. Wiele tradycyjnych potraw jest konserwowanych w celu zachowania przydatności do spożycia podczas długich zim.

LutefiskW
Lutefisk

Lutefisk – tradycyjne danie kuchni norweskiej, spożywane w okresie Bożego Narodzenia.

Malina moroszkaW
Malina moroszka

Malina moroszka – gatunek rośliny zielnej z rodziny różowatych. Obecnie spotyka się również pod nazwą „maliny nordyckiej”.

NävgrötW
Nävgröt

Nävgröt – szwedzkie danie; odmiana owsianki. Popularne zwłaszcza w Värmlandzie, znane też w Norwegii i Finlandii.

SemlaW
Semla

Semla – ciastko z bułki pszennej wypełnione słodkim nadzieniem. W Szwecji jest to tradycyjny deser spożywany w tłusty wtorek, czyli ostatni dzień karnawału. Poza Szwecją tę tradycję obchodzi się również w Finlandii oraz regionalnie w innych państwach północnej Europy i w Niemczech.

SztokfiszW
Sztokfisz

Sztokfisz – nazwa handlowa produktu przetwórstwa rybnego. Są to suszone ryby najczęściej z rodziny dorszowatych – przede wszystkim duże dorsze – pochodzące z połowów na Morzu Północnym, łowiskach islandzkich i nowofundlandzkich, a w połowie XX w. także na łowiskach północnej części Oceanu Spokojnego. W Norwegii nazywany jest on „tørrfisk” i jest on niesolony w przeciwieństwie do podobnego produktu o nazwie klippfisk. Pod koniec kwietnia ponad 400 000 m² Lofotów pokryte jest suszącym się na żerdziach dorszem. Rocznie ponad 16 milionów kg dorszy zostaje wysuszone na Lofotach.

TartinkaW
Tartinka

Tartinka – rodzaj kanapki na jednej warstwie pieczywa, na której układa się dodatki, np. ser, wędlinę, warzywa, pastę rybną, jajeczną, majonez, ketchup. Tartinki z ozdobnie ułożonymi dodatkami podaje się na przyjęciach i bankietach, mniej skomplikowane zaś stanowią część codziennego jadłospisu, zwłaszcza w Polsce. Kanapki tego rodzaju jada się zwyczajowo także w Skandynawii.

Turecki pieprzW
Turecki pieprz

Turecki pieprz – twarde cukierki lukrecjowe nadziewane proszkiem złożonym z chlorku amonu i pieprzu.