
Mate green – brazylijska, zielona, nieprzetworzona yerba mate. Składa się w 95% z zielonych listków górnej partii krzewów ilex paraguariensis i 5% drobnych łodyżek i jest suszona wyłącznie suchym powietrzem bez użycia dymu. Jest prawie pozbawiona pyłu. W smaku jest o wiele bardziej łagodna w porównaniu z klasycznymi gatunkami argentyńskimi i paragwajskimi. W zależności od pory zbioru susz mate green ma zmienny kolor - pozyskiwany ze zbiorów podczas pory deszczowej ma intensywny kolor, a pozyskiwany ze zbiorów podczas pory suchej bardziej wyblakły.

Yerba mate, herba mate, mate, także znany jako chimarrão, erva mate, indiańskie caá mati, caá mate – wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej, a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie. Zyskuje popularność także w Europie.

Bombilla – rurka do picia napojów z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ona wyposażona w sitko, często w kształcie łyżki, oddzielającej fusy od pitego naparu. Bombille wykonuje się najczęściej z metali, m.in. z alpaki, srebra, stali nierdzewnej. Doświadczeni użytkownicy unikają stopów niklu, ze względu na możliwe działanie alergiczne. Dodatkowo rurki te mogą mieć uzbrojone pierścienie, mające na celu schłodzenie pitego naparu.

Chimarrão, erva mate chimarrão – zmielona na pył i jaskrawo zielona odmiana suszu Yerba Mate, uprawiana, produkowana i spożywana w Brazylii, głównie w stanach Rio Grande do Sul, Parana, Santa Catarina oraz Mato Grosso do Sul. Jest to również określenie napoju (maté) z tego brazylijskiego suszu, który pija się tradycyjnie ze specjalnych naczyń o szerokim kołnierzu zwanych cuia przez metalową rurkę z sitkiem zwaną w Brazylii bomba.

Club-Mate − gazowany, kofeinowy napój z ekstraktu mate produkowany od 1924 roku przez Browar Loscher niedaleko Münchsteinach w Niemczech.

Guampa – naczynie do picia tereré, wykonanywane najczęściej z bydlęcego rogu, bydlęcego kopyta, ale również drewna, ceramiki, metali.

Mate, matero, calabaza – naczynie do picia yerba mate. Słowo "mate" pochodzi z języka keczua od słowa "mati" oznaczającego naczynie lub pojemnik do picia, z czasem stało się nazwą naczyń do picia yerba mate. Naczynia wykonywane są z drewna, z owoców dzbaniwa kalebasowego, z metali i ceramiki. Naczynia z drewna i kalebasy zmieniają smak naparu. Nowe naczynia z kalebasy wymagają przejścia przez proces zwany curado w celu usunięcia resztek miąższu.

Ostrokrzew paragwajski – gatunek drzewa z rodziny ostrokrzewowatych. Występuje w stanie dzikim w Ameryce Południowej (Brazylia, Argentyna, Paragwaj, Urugwaj. Nazwę tej roślinie nadał francuski botanik Auguste de Saint Hilaire w 1822 roku. Hiszpańska nazwa potoczna to yerba mate, a portugalska erva-mate.
Tereré − popularny w Ameryce Południowej napój, który przyrządza się na zimno z liści ostrokrzewu paragwajskiego.

Yerbera – pojemnik do przechowywania yerba mate. Zabezpiecza przed wysuszeniem i ułatwia dozowanie suszu.