Bostongurka – popularna w Szwecji pasta piklowa z marynowanych bądź kiszonych ogórków, odrobiny papryki, białego pieprzu, cebuli i innych przypraw, w tym ziaren gorczycy.
WChłodnik litewski – chłodnik, którego podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe. Potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej.
Colcannon – potrawa kuchni irlandzkiej, rodzaj purée z ziemniaków z dodatkiem poszatkowanego jarmużu lub kapusty. W Irlandii colcannon tradycyjnie jest jedzony w Halloween.
WĆapati, czapati lub chapati – okrągłe cienkie placuszki z przaśnego ciasta z mąki pszennej; podstawa kuchni w południowej Azji, zwłaszcza w Indiach i Pakistanie oraz wschodniej Afryce. Wykonane są z ciasta pszenicznego, wody i soli. Ćapati piecze się na gorącym kamieniu lub na wypukłym metalowym naczyniu tava. Na koniec trzyma się przez chwilę nad wolnym ogniem, aż na powierzchni placuszka utworzą się rumiane bąble. Placki smaruje się sklarowanym masłem ghee. Ćapati używa się jako sztućców, nabierając nimi jedzoną potrawę.
WDosa – pochodzące z południowych Indii cienkie jak papier naleśniki wyrabiane z soczewicy i mąki ryżowej, smażone na płaskiej blaszce z dodatkiem ghi.
WGemista – potrawa kuchni greckiej. Wydrążone pomidory lub papryka napełniane są farszem z doprawionego ryżu, po czym pieczone. Potrawa przeważnie wegetariańska, czasem spotykana jest w wersji z mielonym mięsem, czy boczkiem, ale także serem lub – w wersji na słodko – z rodzynkami i orzechami.
WKaiserschmarrn – rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki, gruby naleśnik, czy też omlet, porwany na kawałki w trakcie smażenia. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa ta znajduje się na Liście austriackich produktów tradycyjnych Federalnego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej.
WKajmak – produkt przygotowywany z mleka bawołu domowego i śmietany kremówki, charakterystyczny dla kuchni bałkańskiej, a także tureckiej i dla bliskowschodniej. Poza rodzajem mleka, z którego powstaje, jest identyczny z angielskim clotted cream.
WKisiel owsiany – potrawa przygotowywana z mąki owsianej lub płatków owsianych, przyrządzana na zakwasie, opcjonalnie na rozczynie z drożdży. Jedna z tradycyjnych potraw na okres wielkiego postu lub Wigilię Bożego Narodzenia w kuchni rosyjskiej, litewskiej, Kresów Wschodnich. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XII-XIII wieku. Pojawiła się znacznie wcześniej niż kisiel owocowy, który spopularyzował się na terenach rosyjskich prawdopodobnie dopiero w XX wieku – wraz z rozprzestrzenieniem się uprawy ziemniaka.
WKluski czarne – rodzaj klusek przygotowanych z surowych i gotowanych ziemniaków, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku. Są jedną z podstawowych potraw na Górnym Śląsku. Znane są również w innych regionach Polski – stąd taka różnorodność nazw regionalnych.
WKluski śląskie – rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.
WKopytka – należą do grupy potraw mącznych. Wyrabiane są z następujących składników:
WKotlety ziemniaczane – kotlety sporządzane z ciasta, którego głównym składnikiem są ziemniaki. Mogą zawierać różne dodatki. Są potrawą charakterystyczną dla kuchni polskiej, np. w wersji z serem twarogowym i majerankiem są popularne na Podkarpaciu.
WKutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.
WMiska Buddy – posiłek typu superfood złożony z różnych składników, podany w jednym naczyniu, zwykle misce lub półmisku.
WNävgröt – szwedzkie danie; odmiana owsianki. Popularne zwłaszcza w Värmlandzie, znane też w Norwegii i Finlandii.
WOmdlały imam – danie kuchni tureckiej i bałkańskiej; wegetariańska odmiana potrawy o nazwie karnıyarık.
WPakora – popularna przekąska kuchni indyjskiej, zwłaszcza na południu Indii. Kawałki warzyw zanurza się w cieście z besanu i smaży w głębokim oleju. Tradycyjnie pakory są spożywane z herbatą jako przekąska, ale niektóre restauracje podają je również jako przystawkę przed głównym daniem.
WPampuchy – w kuchni polskiej, rodzaj pączków z drożdżowego ciasta gotowanych na parze. Ugotowana kluska ma kształt kulisty, płaski od spodu, a konsystencję sprężystą, pulchną i miękką. Bułki na parze podaje się na ciepło: na słodko albo na słono.
WPapad – cienki i chrupki indyjski naleśnik, zazwyczaj robiony z mąki z soczewicy, ciecierzycy, odmiany czarnej fasoli zwanej urad lub mąki ryżowej. W południowej Karnatace dodaje się również miąższ dżakfruita oraz sago.
WWegetariańska parówka – bezmięsna „parówka” wyprodukowana na bazie białek sojowych.
WPastyła – rodzaj deseru, jeden z przysmaków kuchni rosyjskiej. Jest to miąższ z jagód lub innych owoców, ugotowany z miodem lub cukrem sok, zagęszczony po odparowaniu, wylany warstwami. Pastyła występuje także m.in. w wariancie jabłkowym, gruszkowym, malinowym i wiśniowym.
WPesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
WPieczone ziemniaki − prosta potrawa ziemniaczana, popularna w całej Europie Środkowej. Przygotowywana jest poprzez ugotowanie i upieczenie mączystych ziemniaków.
WPyry z gzikiem - postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu.
WRatatouille – wywodząca się z Nicei potrawa jarska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce.
WRizi-bizi – potrawa kuchni włoskiej; odmiana risotta.
WSalsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.
WSamfaina – gęsta katalońska potrawa, przygotowywana z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli i czosnku duszonych na oliwie. Podawana jest w wersji bardzo gęstej jako sos lub mniej gęstej jako wegetariański gulasz. Bywa też stosowana jako nadzienie do cannelloni lub ravioli.
WSamosa, – potrawa kuchni indyjskiej; przekąska w postaci trójkątnego pierożka smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa, mięso kurczaka lub ser panir.
WSzakszuka – danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą.
Tumbet – pochodząca z Majorki tradycyjna potrawa warzywna, zbliżona do francuskiego ratatouille. Przygotowywana jest z bakłażanów, pomidorów, ziemniaków i papryki, pokrojonych w plastry i zapieczonych z sosem pomidorowym, oliwą i przyprawami.
WWigilijny barszcz z uszkami – specjalnie przygotowany barszcz czerwony z postnymi uszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia.