BariatriaW
Bariatria

Bariatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnozowaniem, określaniem przyczyn, profilaktyką i leczeniem nadwagi, a zwłaszcza otyłości, w tym metodami chirurgicznymi.

BiałkaW
Białka

Białka, proteiny – wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi −CONH−. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek odbywa się przy udziale specjalnych organelli komórkowych, zwanych rybosomami.

BłonnikW
Błonnik

Błonnik – różnorodne substancje, zazwyczaj pochodzenia roślinnego nieulegające trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt monogastrycznych. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym i niepolisacharydowym. Spożycie błonnika ma znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Czarny czosnekW
Czarny czosnek

Czarny czosnek – żywność funkcjonalna, superfood, nutraceutyk, powstaje ze świeżego czosnku. Na skutek przechowywania w podwyższonej temperaturze oraz wilgotności zachodzą reakcje brązowienia nieenzymatycznego – reakcje Maillarda. Proces produkcyjny czarnego czosnku określa się jako proces starzenia lub fermentacji.

Drożdże odżywczeW
Drożdże odżywcze

Drożdże odżywcze to dezaktywowane drożdże, często Saccharomyces cerevisiae, które są dostępne na rynku jako produkt spożywczy. Sprzedawane są zwykle w formie płatków lub proszku i są popularne wśród wegan oraz wegetarian.

Gęstość energetyczna pokarmuW
Gęstość energetyczna pokarmu

Gęstość energetyczna pokarmu – ilość kalorii na gram. Czasem może zostać opisana jako ilość kalorii na jednostkę objętości pokarmu np. w przypadku lodów.

Glinka (surowiec)W
Glinka (surowiec)

Glinka – sterylny sproszkowany minerał ilasty o właściwościach bakteriobójczych, mineralizujących oraz zabliźniających. Zawiera w swoim składzie tritlenek diglinu, związki wapnia, ditlenek krzemu, tlenki żelaza, fosforany i związki manganu. Stosowana jako surowiec leczniczy oraz kosmetyczny.

Junk foodW
Junk food

Junk food – określenie opisujące żywność tanią i łatwą w produkcji, ale ubogą pod względem dietetycznym, zawierającą tzw. puste kalorie. Często, chociaż nie zawsze słusznie, utożsamiana z pojęciem fast food, gdyż w ofercie barów szybkiej obsługi poza tłustym i słodkim jedzeniem można natrafić czasami na produkty w postaci sałatek i surówek warzywnych, które mogą stanowić dietę uzupełniającą.

NadwagaW
Nadwaga

Nadwaga – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne zalecenia zdrowotne. Nadwaga staje się typową cechą w populacjach, gdzie nie ma problemów z brakiem żywności i dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej. Liczba osób z nadwagą stale się powiększa i dotyczy wszystkich grup wiekowych.

Nutri-ScoreW
Nutri-Score

Nutri-Score, 5-Colour Nutrition Label (5-CNL), – pięciokolorowa etykieta żywieniowa to uproszczony system oceny wartości odżywczej produktów spożywczych. Został on opracowany przez francuskich naukowców z zespołu ds. Badań nad Epidemiologią żywności pod kierownictwem Serge'a Hercberga. Oznaczenie Nutri-Score jest podobne, choć ma inną metodologię, do systemu Dziurki od klucza stosowanego w Norwegii, Szwecji, Danii, Islandii, a także na Łotwie lub „zdrowa opcja” oznaczenia stosowanego do 2016 r. w Holandii.

OdchudzanieW
Odchudzanie

Odchudzanie jest procesem, który polega na zmniejszaniu masy, do prawidłowej masy ciała, zapewniającej optymalny stan zdrowia. Proces ten, w ujęciu biologicznym, zmierza do poprawy trawienia, spalaniu tkanki tłuszczowej i tworzeniu mięśniowej, zmniejszenia zapotrzebowania na pokarmy, a w efekcie ogólnej zmianie odżywiania. W ujęciu psychologicznym wywołuje zadowolenie, podwyższenie własnej samooceny, poczucie atrakcyjności oraz wzrost wiary we własne możliwości; może przeciwdziałać stanom nadwagi i otyłości.

Odwodnienie (medycyna)W
Odwodnienie (medycyna)

Odwodnienie – stan, w którym zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Stan odwodnienia zagraża życiu pacjenta, jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych.

Open Food FactsW
Open Food Facts

Open Food Facts – darmowa, dostępna online, tworzona w procesie crowdsourcingu ogólnoświatowa baza danych paczkowanych produktów spożywczych. Dane produktów są pozyskiwane przez wolontariuszy na licencji Creative Commons Attribution–Share Alike license oraz publikowane na otwartej licencji Open Database License (ODBL).

ORACW
ORAC

ORAC – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze w próbkach biologicznych.

Puste kalorieW
Puste kalorie

Puste kalorie – to termin odnoszący się do produktów spożywczych zawierających duże ilości kalorii w postaci cukrów prostych i tłuszczu, a także alkoholu. Produkty tego typu powodują krótkotrwały "przyrost energii", jednakże mają niską wartość odżywcza. Produkty tego typu mają niekorzystny skład, a także proporcje poszczególnych składników odżywczych.

Referencyjne wartości spożyciaW
Referencyjne wartości spożycia

Referencyjne wartości spożycia (RWS) – dobrowolne, graficzne, orientacyjne oznaczenie wartości energetycznej i odżywczej danego produktu. Oznaczenie to zwykle jest umieszczane na froncie opakowania tak, aby konsument od razu mógł je zobaczyć. Ikona oznaczenia jest jednolita, a jej barwa zwyczajowo nie zawiera koloru czerwonego, pomarańczowego, zielonego, aby uniknąć skojarzenia z systemami oznaczeń typu "traffic lights". Referencyjna wartość spożycia podawana jest najczęściej w przeliczeniu na porcję produktu.

Spirulina (dietetyka)W
Spirulina (dietetyka)

Spirulina – handlowa nazwa sinic (cyjanobakterii) należących do rzędu Oscillatoriales. Należy do niego gatunek Arthrospira platensis.

Suplement (kulturystyka)W
Suplement (kulturystyka)

Suplementy sportowe są uzupełnieniem diety. Sprzedawane w sklepach posiadają status "dietetycznych środków spożywczych", potwierdzony specjalnymi atestami. Głównymi zaletami suplementów są zbilansowany i dokładnie podany skład oraz prosty sposób przyrządzania. Suplementy często stosowane są przez kulturystów.

Test buraczkowyW
Test buraczkowy

Test buraczkowy – to metoda mająca wedle jej zwolenników pomagać diagnozować zespół nieszczelnego jelita. Polega na spożyciu, w zależności od źródła, buraków lub soku buraczanego, a następnej obserwacji zabarwienia oddanego moczu. Mocz zabarwiony na czerwono lub buraczkowo, według niektórych źródeł ma świadczyć o nieszczelności jelit i konieczności wdrożenia diety.

TłuszczeW
Tłuszcze

Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.

Tłuszcze transW
Tłuszcze trans

Tłuszcze trans – rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych.

Wartość energetycznaW
Wartość energetyczna

Wartość energetyczna – ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Wartość odżywczaW
Wartość odżywcza

Wartość odżywcza – stopień w jakim dana żywność/porcja żywności pokrywa potrzeby organizmu w zakresie przemian metabolicznych.

Wskaźnik masy ciałaW
Wskaźnik masy ciała

Wskaźnik masy ciała, także wskaźnik Queteleta II – współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Klasyfikacja wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci. Dla oceny prawidłowego rozwoju dziecka wykorzystuje się siatki centylowe, które powinny być dostosowane dla danej populacji.

Wzbogacanie żywnościW
Wzbogacanie żywności

Fortyfikacja, wzbogacanie żywności – dodanie do żywności jednego lub kilku składników odżywczych. Celem tego działania jest zapobieżenie niedoborom wybranych składników w określonych grupach ludności lub całych populacjach. Część żywności wzbogacanej ze względu na jej udokumentowane korzystne oddziaływanie na zdrowie populacji może być zamiennie nazywana żywnością funkcjonalną. Żywność wzbogacana konsumowana w racjonalny sposób wraz żywnością naturalną nie prowadzi do nadmiernego pobrania wybranych dodanych składników spożywczych.

Złudzenie DelboeufaW
Złudzenie Delboeufa

Złudzenie Delboeufa – złudzenie optyczne opisane w 1865 r. przez Josepha Delboeufa, zgodnie z którym wśród dwóch okręgów o jednakowej średnicy wpisanych w większe okręgi, większy wydaje się ten okrąg, który otoczony jest przez okrąg o mniejszej średnicy. Iluzja ta występuje nie tylko w przypadku okręgów, ale także innych figur geometrycznych.

Żywienie człowiekaW
Żywienie człowieka

Żywienie człowieka – dostarczanie ludzkiemu organizmowi odpowiednich pokarmów zapewniających utrzymanie jego podstawowych procesów życiowych. Pokarmy te mogą być pobierane w stanie naturalnym lub w postaci różnorodnych potraw czy napojów. Racjonalne żywienie człowieka jest dostosowane do jego wieku, płci, zapotrzebowania energetycznego, rodzaju wykonywanej pracy, stanu zdrowotnego, klimatu w którym żyje oraz innych czynników.

Żywienie pozajelitoweW
Żywienie pozajelitowe

Żywienie pozajelitowe, żywienie parenteralne – jedna z form leczenia żywieniowego, które polega na podawaniu składników odżywczych, białka, wody, elektrolitów oraz pierwiastków śladowych drogą dożylną:poprzez żyły obwodowe po uzyskaniu dostępu dożylnego za pomocą wenflonu lub poprzez żyłę główną przy pomocy specjalnie założonego cewnika.

Żywność ekologicznaW
Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna, także funkcjonuje pod nazwą biologiczna lub organiczna i skrótami "eko", "bio" – określenie żywności produkowanej metodą rolnictwa ekologicznego z dbałością o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt.